Tarım ve Orman Bakanlığı miras kalan toprak, tarla, bağ gibi taşınmazlar için yeni yöntemler geliştirdi. Yeni düzenlemeyi ise Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Eski Nevşehir Milletvekili Av.Ebubekir Gizlider açıkladı.

Miras kalan toprak 2 yıl ekilmiyorsa devlet tarafından kiraya verilecek

Gıda fiyatlanda yaşanan artışlar sonrası harekete geçen Tarım ve Orman Bakanlığı, ekilmemiş toprak bırakmamak için çalışma yürütüyor.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Av. Ebubekir Gizligider, miras kalan toprakların 2 yıl atıl halde kalması durumunda devlet tarafından kiraya verileceğini ve kazancının toprak sahibinin hesabına yatırılacağını ifade etti.

Gizligider, "Anneden, babadan miras olarak kalan tarla, toprak, bağlar var ama mülkiyet, miras hukuku sebepleriyle bunları işleyemiyoruz. Buna dair bir çalışma hazırlayarak, 2 yıl içerisinde herhangi bir toprak parçası işlenmiyor, kiraya verilmiyor yada kendi üretmiyorsa bu durumda önce o toprağın en yakın yerleşim yerinden başlamak üzere hane hane büyüyerek dijital kiralama yöntemiyle kiralayacağız. Onun da kazancı kişi ya da kişilerin banka hesabına yatırılacak" dedi.

"ARAZİ VARLIĞININ YÜZDE 10'U EKİLMEDEN BOŞ DURUYOR"

Ekilmeyen topraklar Tarım Orman Bakanlığı tarafından, uydu sistemiyle 2024 sonuna kadar sürecek çalışmalar neticesinde tespit edilip Bakanlık eliyle tarımsal üretim amaçlı kiralanacak. 2025 Yılında kiralanmaya başlanılması planlanan atıl durumdaki tarım alanlarının böylece üretime kazandırılması öngörülüyor.

Arazisini vermek istemezse, kullanım hakkı ile mülkiyet hakkı birbirinden ayrılacak. Böylece ne kiralayanın ne arazisi olanın hakkına halel getirmeden yapılacak. Şayet bir tarla sistemde 2 yıl boş görünürse, kamu otoritesi gelecek 'siz burada bir şey yetiştirmiyorsunuz, tarlanıza bu muhitteki kira bedeli üzerinden kira ödeyip, üretim yaptıracağız' diyecek. Devlet kiralamayacak, taahhüt edecek. Aracılık rolü dışında bir rolü olmayacak. Türkiye'de hala hazırda belirlenen 2.5-3 milyon hektar ekilmeyen arazi var. Buda Türkiye'nin arazi varlığının yüzde 10'una tekabül ediyor.

Bu kapsamda Nevşehir il genelindefarklı sebeplere kullanılmayan ekilmemiş bir çok arazisi bulunuyor.

Editör: Fikret Capacı