Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Düşünce Tarihi Topluluğu tarafından düzenlenen kitap analiz etkinliğinde, Doç. Dr. Yaşar Kutluay'ın "Siyonizm ve Türkiye" adlı eseri ele alındı.
Eserde, Theodor Herzl'in mektupları üzerinden Siyonist ideolojinin doğuşu, kapitalizm, tefecilik ve bankacılık sistemleriyle Aşkenazi ve Sefarad Yahudilerinin oluşturduğu baskının piyasaya sürülmesi incelendi. Ayrıca, Herzl'in, Arminius Vambery, Osmanlı Devleti'nin inşası üzerinde yoğunlaşma politikalarının değerlendirilmesi yoluyla değerlendirildi.
Etkinlikte, Yahudi aydınlanması (Haskala) süreci, Batılılaşma ve modernleşme hareketlerinden farklı olarak, Yahudi şeriatı ve kültürün canlandırılması üzerine kurgulandığı vurgulandı. Eliezer Ben-Yehuda'nın modern İbraniceyi ve İbrani alfabesini yeniden yönlendirme çabaları da tartışılan konular arasında yer aldı.
Program sonunda Yahudiliğin son dönemdeki Müslümanlar üzerinde Mehdi inancı, etnik milliyetçilik gibi tahrif edilmiş gelenekler üzerinden etki kurma çabalarına dikkat çekildi. Etkinlik, kadınların soruları ve katkılarıyla sona erdi.