Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen iki önemli akademik seminer, bilim ve sürdürülebilirlik odaklı içeriklerle buluşturdu. Seramik, seramik sırları, volkanik tüüf taşlar verilerinin elde edildiği, akademisyenler, sektör profesyonelleri ve kanıtları tarafından yoğun ilgi gördü.
Volkanik Tüflerin Sanatsal Potansiyeli Keşfediliyor
Etkinliğin ilk yeteneğinde, Doç. Betül Aytepe Serinsu'nun yürütücülüğündeki AYP24/1 kodlu “Nevşehir Volkanik Tüf Doğal Taşların Sır ve Sanatsal Tasarım Boyutuyla Araştırılması” projesi tanıtıldı. Araştırmacılar Öğr. Gör. Bahadır Cem Erdem ve Arş. Gör. Ferit Cihat Sertkaya, bölgedeki volkanik tüflerinin dekoratif ve sanatsal anlatımı Raku ve Obvara gibi özel pişirim teknikleriyle birleştirerek sundu. Sunumda, farklı sır uygulamaları ve toplu görsellerle desteklenerek, doğal malzemelerin mimari ve dağıtım alanlarındaki kullanım imkanları vurgulandı.
Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yenilikçi Seramik Üretimi
İkinci hesapta ise Prof. Dr. Zahide Bayer Öztürk'ün yürütücülüğündeki AYP24/2 kodlu “Yenilikçi Seramik Üretimiyle Avanos'ta Sürdürülebilir Kalkınmanın Sağlanması” projesi tanıtıldı. Proje ekibinde Doç. Dr. Betül Aytepe Serinsu, Dr. Öğr. Üyesi Serkan Dal, Öğr. Gör. Bahadır Cem Erdem ve bursiyer öğrencisi Ayşe Eser yer aldı. Çalışma, Avanos'taki yerel hammaddeler, çevre dostu seramik üretim tekniklerinin üretilmesini ve bölge ekonomisine sunulmasını hedefliyor. Prof. Dr. Öztürk, “Seramik, yalnızca geleneksel bir sanat değil, aynı zamanda sürdürülebilir endüstriyel üretimin önemli bir parçası olabilir” diyerek tartışmalı önemine dikkat çekti.
Sanat, Bilim ve Sürdürülebilirliğin Buluşması
Onun iki semineri de Nevşehir'in doğal olarak sanat ve bilimle harmanlanarak nasıl değerlendirilebildiğini gösterdi. Etkinlik, bilgilerle ilgili bilgiler ve fikir alışverişiyle sona ererken, bölgesel kalkınmaya yönelik akademik birimlerin önemi bir kez daha vurgulandı.