Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya Üniversitesi (KÜN)’ün 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası kapsamında düzenlediği Yerel ve Sürdürülebilir Gastronominin Geliştirilmesi  Paneli ve Çalıştayı’na katıldı.

KÜN Aşçılık, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ev sahipliğinde, Nevşehir Valiliği, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Ahiler Kalkınma Ajansı, Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, UNESCO Milli Komitesi iş birliğiyle Mehmet Şakir Paşa Medresesi’nde düzenlenen panele; Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in eşi Nebahat Özer, Nevşehir İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Bahittin Murat Yakın, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Memet Polat, AHİLER Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol ve davetliler katıldı.

Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol, Çalıştayın açılış konuşmasında “Sürdürülebilir gastronomi yemeklerin üretimi, tedariki ve tüketimi sürecinde doğal kaynakların korunması, karbon ayak izinin azaltılması, biyoçeşitliliğin korunması, onarıcı uygulamalarının teşvik edilmesi ve her şeyden önemlisi yerel üreticilerin desteklenmesini amaçlanmaktadır” diye konuştu.

Gastronomi alanında KÜN’ün eğitim ve öğretiminden bahseden Rektör Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, “Üniversitemiz turizm alanında en yoğun ve etkin üniversitelerinden biridir. KÜN olarak hedeflerimizden biri ulusal çapta ve özelde de Kapadokya bölgesinde farkındalıklar bütünü yaratmak; iklim değişikliği ve düşük karbon ayak izli üretim metotları, geleneksel Türk mutfağının ihyası, yerel ve mevsiminde ürün tüketimi, yerel ürünlerin tespiti, tescili ve görünürlük kazandırılması, yerel gastronominin turizme etkilerinin değerlendirilmesi. Çalışmalarımızla Kapadokya bahsi geçen bu farkındalıkların en yüksek olduğu bölge oldu” dedi.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ise, “Yirminin üzerinde coğrafi işaretli ürünümüz var. Bu ürünlerin kullanıldığı yemeklerin, otel ve restoranların menülerine girmesi noktasında çabamız var. Çünkü turizm sadece gidip gezmek değil aynı zamanda gidilen yerlerin kültürünün ve yeme davranışlarının derin izler bıraktığı bir noktaya evirildi. Biz de ziyaretçilerimizin gönüllerinde ve akıllarında derin izler bırakmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Sunuculuğunu Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Genel Sekreteri Ebru Koralı’nınyaptğı panelde; METRO Türkiye Sürdürülebilirlik Müdürü Betül Bildik,  Tarım ve Gıda Etiği Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ, Şef GasthofHeinzinger Restoran, Almanya SlowFood Aşçı Dayanışması Üyesi Denis Michael Kleinknecht, Global North Director, SlowFoodInternational ElisaDemichelis, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel, Koçulu Peynircilik Yönetim Kurulu Başkanı, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği kurucusu ve başkanı İlhan Koçulu, Şef Pınar Taşdemir,  Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, SlowFood Tarsus Lideri , SlowFood Tarsus Yeryüzü Pazarı, SlowFood Aşçı Dayanışması,Yemek Kültürü Araştırmacısı Yasmina Lokmanoğlu birer sunum gerçekleştirdiler.