Soğuk kış günlerinde içilen bir bardak pekmez ile yenilen l00 gram çekirdekli kuru üzümün,kişileri soğuk havalara karşı daha dinamik hale getirdiği belirtildi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, soğuk havaların başladığı şu günlerde,Anadolu’da yıllardan beri sürdürülen ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan sabah bir parmak pekmez ve en az günde l00 gram kuru üzüm yeme alışkanlığının yeniden topluma kazandırılmasının gerektiğini belirtti.

Yıllardan beri üzüm ve ürünleri konusunda sürdürülen bilimsel araştırmalarda yaş üzümde yüzde 20-22 oranında şeker bulunmasına karşın, pekmez ve çekirdekli kuru üzümdeki şeker oranının yüzde 80 düzeyinde bulunduğunu belirten Altınışık, kuru üzüm ve pekmezin insan sağlığına önemli katkılarının bulunduğunu söyledi.
Üzüm ve pekmez konusunda bilinmeyenlerin dışında bilinen temel etkenlerin uygulama aşamasına sokulması ile özellikle çocuk gelişiminde  insan vücudunu daha dinamik bir yapıya soktuğunun ortaya konduğuna dikkat çeken Altınışık, “Sabah yataktan kalkıldığı anda içilen bir bardak pekmez ve l00 gram çekirdekli kuru üzüm,özellikle soğuk kış günlerinde kişilerin soğuğa karşı olan dayanıklılıklarını daha da artırır.Başlı başına büyük bir enerji kaynağı niteliğindeki l00 gram çekirdekli kuru üzümde ,320 Kalorinin bulunduğu bilim çevrelerinde ifade ediliyor. Kalori bir bakıma harcanmak üzere bekletilen bir yakıt niteliğinde olduğu için insana soğuk kış günlerinde vücut sıcaklığı vermektedir. Ayrıca uzmanlar da gelişim düzeyindeki çocukların daha sağlıklı bir yapıya kavuşmaları için pekmez ve kuru üzüm en etkili doğal bir ilaç olduğunu belirtmektedirler. Eğer toplum olarak bu iki ürün hakkında bilinmeyenlerin araştırılmasından ziyade, bilinenleri uygulamaya geçebilirsek,daha güçlü toplum bireyleri olmamamız içten bile değildir.”diye konuştu.

Bu konuda anne ve babalara büyük görevler düştüğünü söyleyen Nevşehir Ziraat Odası Başkanı pekmez ve kuru üzüm kullanımının yaygınlaştırılmasının gerektiğini söyledi.