Gazi Mustafa Kemal’in ordusundan geriye kalan son altı kişi, içerisinden bir taneside Nevşehirliydi... İşte o altı kişi ; Yakup Satar, Veysel Turan, Mahmut Özcan, Ömer Küyük, Hamza Akbulut ve Nevşehirli Ömer Ateş artık aramızda değil. Onlar artık o kitapta yaşayacak.
Şimdi sizlere Türkiye’yi kurtaran neslin son temsilcilerilerinden olan Nevşehirli değerli hemşehrimiz merhum Gazi Ömer Ateş'i vefatından önce ziyaret ederek kaleme alan Ersin Kalkan’ın kendisiyle yaptığı o röportajı Nevşehir'de ilk defa www.fibhaber.com farkıyla naklediyoruz.
Rüzgar süvari ile Kürt Nizamettin
NEVŞEHİRLİ GAZİ ÖMER ATEŞ
Yaş: 109
RÜZGAR SÜVARİ
Gazi Ömer Ateş, Sakarya Meydan Muharebesi’nin "Rüzgar Süvariler"indendi. Kurtuluş Savaşı başlamadan bir yıl önce orduya katıldı. Üç yıl Avanos-Özkonak’ta Mevlüt Özden Vakfı Huzurevi’nde yaşayan Gazi Ömer Ateş 5 Mayıs 2004’te hayatını kaybetti. Altı çocuğu, 46 torunu vardı.
Sakarya Meydan Muharebesi'nde süvariydi
Sakarya Meydan Muharebesi'nde süvariydi

Huzurevinde üç yıldır kalıyor. Altı çocuğu, 46 torunu, üç de torun torunu var. Eşi, akranları tek tek bu dünyayı terkedince Ürgüp'te yapayalnız kalmış. Görme ve işitme duyularında yavaş yavaş zayıflama başlayınca yalnızlığı derinleşmiş. Bütün gününü ya evde ya da evin küçük bahçesinde geçirir olmuş. Bunun üzerine küçük ama çok bakımlı bir hastanenin bahçesinde kurulmuş bulunan bu huzurevine yerleşmeye karar vermiş. Çocukları bu fikrini pek hoş karşılamamış ama ısrarlarına dayanamayıp isteğini yerine getirmek zorunda kalmışlar.
Huzurevinin genç müdürü Gülçin Obalı onun etrafında pervane. Canlı ve esprili kişiliğiyle tanınan Gazi Ömer Ateş, tüm personel tarafından çok seviliyor. Çocukları neredeyse her gün ziyaretine geliyor.
BANA RÜZGAR SÜVARİ DERLERDİ
Zamanında Ürgüp'teki evinin kapısı herkese açıkmış. Cömertliği ve misafirperverliğiyle ünlüymüş. Bizi buyur eder etmez, hemen birini çağırıp, ‘‘Taa İstanbul'lardan çıkıp gelmişler. Bak bakalım ne içerler’’ diyor. Çayları içmeden de anlatmaya başlamıyor.
Gazi Ömer Ateş Ürgüp'te doğuyor. Orta Anadolu'nun sayılı tüccarlarından biri olan Babası Hacı Abdullah Bey, bölgede çok sevilen bir zat.
Ömer Ateş, Kurtuluş Savaşı başlamadan bir yıl önce orduya katılıyor. Kapadokya'da yetiştiği için küçüklüğünden beri at sürermiş. Bu yüzden süvari birliğine alınmış. Süvari birliğinde Erzurumlu bir arkadaşı varmış, adı Rüstem. Memleketinde cirit yaptığı için Rüstem de çok iyi ata binermiş. Bir müddet sonra orduya katılan acemi askerleri bu iki arkadaş eğitmeye başlamış. ‘‘At üstünde savaşmayı Rüstem'den öğrendim. Rüstem çok şakacıydı. Komutanları, doktorları taklit ederdi. Ufak tefek bir adamdı ama ata bindiğinde Hazreti Ali gibi olurdu’’ diye yad ediyor arkadaşını.

Bu sırada ordunun büyük bir bölümü 22 gün ve gece devam eden Sakarya Meydan Muharebesi'nin içindeymiş. Mevzilendikleri dağ geçidinden günlerce yaralıların Ankara yakınlarındaki hastanelere taşındığını görmüşler. Bu sırada cephedeki kadınlar dikkatini çekmiş genç askerin: ‘‘Onları görünce önceleri çok şaşırdım. Yaralıları tedavi ediyor, sırtlarında taşıyorlardı. Yaralı askerlerin taşındığı atların terkisinden tutan da kağnı arabalarının önünde giden de onlardı. Yaralıları götürdükleri arabalarla, birkaç gün sonra cephane yüküyle geri dönüyorlardı.’’
Yaklaşık on gün kadar savaş meydanına inecekleri saati beklemeye koyulmuşlar. Erzurumlu Rüstem de Sakarya'da tam üç kurşun, dört de süngü yarası almış ama hayatta kalmayı başarmış. Ömer, tedavi gördüğü sahra hastanesinde ziyarete gittiğinde Erzurumlu Rüstem ona, ‘‘Düşlerimde şehit olan komutanlarımızı görüyorum. Hani taklitlerini yapıyordum ya işte onları görüyorum durmadan’’ diye göz yaşı döküyormuş. Rüstem iyileşmiş. Terhisten sonra memleketine dönmüş. İki dava arkadaşı uzun yıllar görüşmeye devam etmiş. 20 sene önce Erzurumlu Rüstem ölünceye kadar.
Gazi Ömer, konuşmamızın bir yerinde gözlerini gözlerime dikerek, ‘‘Evlat’’ dedi, ‘‘Son günlerde sık sık Nizam'ı, Rüstem'i görüyorum rüyalarımda. Üçümüz de tıpkı eski günlerdeki gibi at sırtındayız. Bir geçide kadar ilerliyoruz. Onlar gidiyor ben kalıyorum. Nizam bana dönüp, 'Hadi Rüzgar Süvari, seni bekliyoruz' diyor. Demek ki benim de günüm yaklaşıyor. Yeniden ata binecek ve onların arasına katılacağım, bunu çok iyi biliyorum.’’
Vedalaşırken ‘‘Başkomutan beni ziyarete gelecekmiş dediler ama nedense gelmedi’’ diyor. Huzurevinin müdiresi Gülçin Hanım kulağıma eğilerek, ‘‘Son günlerde sürekli Başkomutan'ı bekliyor. Keşke bir komutan şöyle üniformalarıyla burayı ziyarete gelse. O kadar mutlu olacak ki anlatamam’’ diye mesajını iletiyor.
Kürt beyinin oğlu ve sevda mektupları
Onbaşı Ömer Ateş'in savaş yıllarında okuma yazması yokmuş, mektuplarını yakın arkadaşı Nizamettin Çavuş kaleme alırmış:
‘‘Nizam, Siverekli Kürt Beyleri'nden birinin oğluydu. Ben söylerdim o yazardı. Nağmeleri döktürürken etrafımızda toplanan askerlerin gözleri dolardı.’’ Çünkü Ömer mektup yazamazmış ama ezberinde yüzlerce şiir ve mani varmış. Çavuş Nizamettin de sevdiği kıza yazacağı mektubun satırlarını Ömer'in ince üslubuyla yıkarmış. Tam hatırında değil ama yüze yakın mektuba şiirsel bir ruh katmış.
Bir gün Nizamettin Çavuş, mektupları tek tek toplayıp ertesi gün posta birliğine ulaştırmak için çantasına koymuş. Ama sabaha karşı taarruz emri alınca mektuplar çavuşun çantasında kalmış. Muharebenin bir yerinde Yunan askerleri kuşatmış. Attan inip süngü savaşına başlamışlar. Birlikteki tüm askerler ölmüş geriye sadece Nizamettin Çavuş'la Ömer Onbaşı kalmış:

Allah Rahmet eylesin...
İşte Yaşarken sağlıklı olmasını Yoğurt ve Pekmeze başlamış ve o dönem bu haberle gazetelere sayflarına taşınmıştı.
Onun sırrı yoğurt, pekmez
105 yaşındaki Ömer Ateş'e yakınları 'Asırlık Gazi' adını takmış. Onun yaşam sırrı ise sigaradan uzak durması, pekmez ile yoğurttan vazgeçmemesi...
Ömer Ateş, Ankaralı Mehmet Dede gibi "Türkiye'nin en yaşlı adamı" unvanına sahip değil, ama o dinç ve dinamik tavırlarıyla bu rekoru gelecekte kıracak gibi görünüyor. Kurtuluş Savaşı'na katılan ve yakınları tarafından "Asırlık Gazi" diye çağrılan 105 yaşındaki Ömer Dede, uzun yaşamının sırrını şöyle açıklıyor: "Her gün pekmez ve yoğurt yerim. Neşeliyimdir, şaka yapmaktan çok hoşlanırım. Kuru üzümü cebimden hiçbir zaman eksik etmem. Sigarayı ağzıma koymadım. Gençler de sigaradan uzak dursun."
46 TORUN SAHİBİ
Nevşehir'in Avanos İlçesi'ne bağlı Özkonak beldesinde yaşayan ve 17 yıl önce ikinci eşini kaybeden Ömer Ateş, 4 çocuk babası, 46 torun sahibi. Özkonak'ta bir vakfın tişlettiği huzurevinde kalan Ömer Dede, belirli dönemlerde oğullarını ve torunlarını ziyaret ediyor.
Ateş, "Ben hayatta yaşayabileceğim tüm mutlulukları tattım. En mutlu olduğum olay, Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri olmaktı. O günler halen gözlerimin önünde. O günlerin kıymetini bilmemiz gerek. Şimdi huzurevindeyim ve çok rahatım. Her gün günlük gazete ve kitap okuyorum. Tek sorunum ise kulaklarımın iyi duymaması. Buna da şükür" diye konuşuyor.