NEVŞEHİR(MHA) Ülkemizin en önemli kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesinin merkezi Nevşehir’deki turistik mekanlarda çok ciddi bir görüntü kirliliği yaşanıyor.

 

Bu turistik mekanlar arasında bölgenin en çok turist ağırlayan turistik merkezi konumundaki Göreme, Uçhisar, Ürgüp, Zelve ve diğerleri sıralanıyor.

 

Geçtiğimiz günlerde ilimize gelen Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay’da konuya dikkat çekmişti. Bakan Günay, özellikle Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı kentleri çevresindeki çirkin manzaralardan adeta utandığını belirtti.

Bakan Günay, “Buraya gelirken Derinkuyu ve Kaymaklı yeraltı kentlerini gördüm. Gördüğüm manzaradan üzüntü duydum. Her şeyin Ankara’ya gelmesi, her şeyin basına çıkması, her zaman bakanın, müsteşarın Ankara’dan çıkıp gelmesi gerekmez. Yerel yönetici arkadaşlardan da, buradaki yetkili arkadaşlardan bu alanlarda biraz daha duyarlılık isteme hakkımız var. 500 bin turistin ziyaret ettiği Derinkuyu ve Kaymaklı’ da gördüğüm manzaralar çok kötü. Kaymaklı’ da yeraltı kenti girişinde kahvemsi bir mekanda oturan turistlerden utandım. Açıkça bunu söylüyorum. Toz toprak içerisinde, inanılmaz bir tabela kirliliği var. Sokağa salınmış bütün o yapılar. O tabelaları benim gözüme sokmasan biraz daha makul olsa. Tezgahlar biraz daha makul olsa. Bir takım Amerikan markaları benim tarihsel mekanımın üzerinden gözüme saldırmasa. Daha düzgün, daha özgün bir sunum olmaz mı? Derinkuyu’da şehrin ortasında bizim bakanlık 10 yıl önce bir çarşı yapmış, doğru düzgün kullanılmıyor. Böyle bir şey olmaz. Yetkili arkadaşlar bunlar için ellerine dosyayı alıp Ankara yollarına düşmemişse çok teessüf ederim. Gerçekten teessüf ederim. Ben gerçekten haftanın 7 gününün 6′sını dışarıda geçiriyorum. Türkiye’nin her yerine Ankara mı yetişecek Allah aşkına? Buradaki arkadaşlar, yerel yöneticiler, bizim Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlileri biraz daha dikkat, biraz daha duyarlılık.” diye konuştu.