Bu doğal görünümlü doğaüstü harikaların içerisi, kimi zaman dışa karşı korunaklı bir yaşam alanı olarak düzenlenmiş, kimi zamanda dinsel figürlü fresklerle bezenerek dini ritüellerin gerçekleştirildiği bir mekân olarak kullanılmıştır. Bu özellikleri ile Kapadokya, dünyada replikaları olan ama eşi benzeri olmayan eşsiz güzellikler diyarıdır. Bizlerin iç içe yaşadığı, kimi zaman değerini kavrayamadığı bu harikaları görmek için; yerli ve yabancı milyonlarca insan bölgemizi ziyarete gelmektedir.

Yerel yöneticilerin yaptığı açıklamalarda; 2018 yılı içerisinde bölgemizi yaklaşık 3 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği; 2019 yılında bu rakamın 3 milyon 250 bine ulaşmasının beklendiği; Kapadokya bölgesi ve Nevşehir için hedefin 7 milyon yerli ve yabancı turist olduğu ifade edilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl dünyada milyonlarca insanın ölümüne / yaralanmasına / sakat kalmasına neden olan trafik kazaları, küresel bir problemdir. Ülkemizde de her yıl binlerce insan doğrudan veya dolaylı olarak trafik kazalarından olumsuz etkilenmektedir. TÜİK Nevşehir Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 2018 yılı içerisinde İlimizde 1114 ölümlü yaralanmalı trafik kazasında, 52 ölüm ve 2 bin 065 yaralanma meydana gelmiştir.

Ülkemizi / Bölgemizi ziyaret eden misafirlerin sağlıklı ve güvenli bir ortamda seyahat edebilmelerini sağlamak için; trafik güvenliğini tehlikeye sokabilecek unsurların belirlenerek bu yönde uygulamaların hayata geçirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Bu doğrultuda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, turistik turlarda can kaybı ve yaralanma olaylarına neden olan trafik kazalarının önlenmesi ve kaza sonrasında gerekli her türlü tedbirin tüm taraflarca gecikmeden alınabilmesi amacıyla 02.11.2015 tarihli ve 2015/08 sayılı “Tur Güvenliği” konulu genelgeyi yayımlamıştır. Genelgede; trafik kazalarına maruz kalan turistlerin ülkelerinde bulunan Elçiliklerimizin yetkililerine bildirdikleri sorunların bir daha yaşanmaması için alınması gerekli tedbirlere yer verilmiştir.

Yaşanan kazalar, hem misafirlerin ziyaretlerini aksatmakta / hem grubun moralini bozulmakta / hem de Ülkemizim turizm imajını zayıflatmaktadır. Misafirler, bizlerin trafik kültürüne kısa sürede adaptasyon sağlayamadığı ve her zaman sağlıklı bir iletişim kurulamadığı için; zaten uyulması gereken trafik kurallarına özellikle turizm merkezlerinde; yayalara, bisiklet / motosiklet / ATV kullananlara, ata binenlere biraz daha dikkat etmek isabetli olacaktır.

İlimiz Nevşehir’in; trafik güvenliğinde marka bir şehir olması dileğimizle...

Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Endüstri Meslek Lisesi) 

Nevşehir’de Trafik Güvenliği Projesi