(TURAB) Türk-Arap Gıda Ve Gıda Teknolojileri Fuarı İzmir Çeşme'de Başladı
 Türk-arap Ülkeleri İşadamları Derneği'nin (TURAB) organize ettiği 1'inci Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri İkili Görüşme Organizasyonu-Gıda Zirvesi, İzmir'in Çeşme İlçesi'nde başladı.
Bu yıl ilk kez düzenlenen zirve kapsamında, Arap ülkelerinin temsilcileri ile Türk işadamlarını Çeşme Sheraton Otel'de bir araya geldi.

16 Kasım'a kadar sürecek zirveye, Tunus Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdulvahap Moatar, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan,Türk-Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği Genel Başkanvekili Sedat Kutlu, Türk-Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği İzmir Şube Başkanı Sabuhi Attar, Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait,Nevşehir Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz,Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş,Nevşehir Ticaret Borsası Meclis Baaşkanı Aydın Karayılan,NTSO Yönetim Kurulu ve Nevşehir Ticaret Borsasından 30 kişilik heyet, Arap ülkelerinden büyükelçiler, Arap ülkeleri ziraat ve ticaret odası başkanları ile Fas, Tunus, Cezayir, Umman, Filistin, Kuveyt, Suudi Arabistan ında içinde bulunduğu 22 Arap ülkesinden gelen 500 Arap iş adamı ile Türk iş adamları katıldı.

Türk-Arap Gıda Zirvesi için İzmir Çeşme ye gelen Tunus Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdulvahap Moatar, zirvedeki konuşmasında, ülkesinde son olaylardan sonra seçilen hükümetin gıda konusunu öne koyduğunu belirtip "İkili ilişkilere güç katmak gerek. Bizi bir araya getiren coğrafya, din, benzerlik ve menfaatlerimizdir. Arap ülkeleri olarak bizden istenen ilişkilerimizi güçlendirmek ve engelleri aşmaktır" dedi.

Moatar, gıda güvenliğinin çok önemli bir konu olduğunu belirtti. Moatar, "Arap ülkelerinde gıda güvenliği konusunda eksiklikler var, üretim düşük ve açıklıklar var. Arap ülkeleri olarak yüzde 20 hububat, yüzde 18 et, yağ ve şekere ihtiyacımız var. Araplar kendi ürettikleriyle yetinemezler. Bunları genişletebiliriz. Teknolojik açıklığı kapatabiliriz. Dünyada 1 hektarda 3 ton, Arap ülkelerinde 1 hektarda 1 ton hububat alınmaktadır. Bu konuda çok büyük açığımız var. Bu teknoloji ve gelişim sorunlarıdır. Gıda sanayisi teknolojisi ile ilgili söyleyecek çok şey var. Arap ülkelerinde gıda güvenliğindeki açığı giderebilmek için teknolojiye ihtiyaç var. Türkiye bu konuda çok ileride. Bu teknolojiden istifade etmemiz gerekir. Türk ve Arap işadamları arasında güçlü ortaklık kurmalıyız. Bu ortaklık meyveleri çabuk verebilir" diye konuştu.

"İzmir Valisi Toprak'tan Nevşehir Valisi Ceylan'a Teşekkür Etti..."

İzmir Valisi Mustafa Toprak ta zirvede yaptığı konuşmasında,öncelikle İzmir evsahipliğimizde tüm Dost ve kardeş Arap ülke Bakan,oda başkanları,İş adamları ve yöneticileriyle meslektaşımız Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ile Nevşehirden gelen Ticaret Odası ve Ticaret Borsası heyetine tüm kalbi duygularımla selamlıyorum hoşgeldiniz dedi.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ve Nevşehir İl Tarım Gıda ve Hayvancılık il müdürü Okan Yılmaz ve NTB Başkanı İbrahim Salaş,Fuara katılan konuk Arap ülke temsilcilerine Nevşehir'deki gıda ve tarım sektörü ile ilgili bilgiler verdiler.

EXPO İÇİN ARAP ÜLKELERİNDEN DESTEK İSTEDİ

AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de konuşmasında Fransa'da yapılacak EXPO oylamasında Arap ülkelerinden İzmir'e destek vermelerini istedi. Sait, "13 gün sonra İzmir, Paris'te Arap ülkesi Dubai'yle yarışacaktır. Buradan herkese seslenmek istiyorum. Dubai, tabiki kardeş şehir. Dubai'nin ne kadar ihtiyacı var EXPO'ya bilemiyorum. Ancak, İzmir'in gerçekten ihtiyacı var. İzmir bu konuda samimi, istekli ve hak ettiğini düşünüyorum. Bu konuda özellikle Arap ülkelerinin İzmir'i tercih etmelerini istiyoruz" diye konuştu.Milletvekili Rıfat Sait böylesine uluslararası önem arz eden bir konuda İzmir Ticaret Odasının yer almamasını ise yadırgadıklarını ifade etti.

Türk-Arap Ülkeleri Gıda Zirvesi Açılış Törenleriyle Başladı..

Tunus Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdulvahap Moatar, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan,Türk-Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği Genel Başkanvekili Sedat Kutlu, Türk-Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği İzmir Şube Başkanı Sabuhi Attar, Ak Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait,Nevşehir Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz,Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş Gıda Zirvesinin açılış kurdelesini birlikte kestiler.