Değerli Basın Mensubu,

 

Taksim ve civarındaki otellerin eylemcilere destek verdiği yönündeki haber ve yorumlar üzerine, aşağıdaki açıklamayı yapma zarureti doğmuştur.

 

Yaşanan olaylardan maddi ve manevi olarak yıpranan otellerimizin, bu tür ifadelerle taraf ilan edilmesi, sektörümüzde üzüntüye ve endişeye neden olmuştur. 

Eylemlerin ve olayların gerçekleştiği bölge, kentimizde aynı zamanda “Oteller Bölgesi” veya “Kongre Vadisi” gibi isimlerle de anılmaktadır. Bölgede çok sayıda otelin bulunduğu hepinizin malumudur.

 

Taksim’de güvenlik güçlerinin müdahalesi esnasında, yoğun gazdan etkilenen binlerce insan, kontrolsüz bir şekilde otellere akın etmiştir. Otellerimiz, beklenmedik bir anda, yönlendirilebilmesi mümkün olmayan kitlelerle karşı karşıya kalmıştır.

Otel kapıları, bu türden hücumları engelleyebilecek fiziki yapıya sahip olmadığı gibi, personelimiz de bu tarz sosyal olaylar için eğitilmemiştir. Buna rağmen bölgedeki oteller, iyi birer kriz yönetimi örneği sergileyerek; izdihama ve kitlesel öfkeye sebep olmamak adına, kapılarını açmışlardır. Bu tavır sayesinde herhangi bir hasara ve hepsinden önemlisi can kaybına sebebiyet verilmemiştir. Söz konusu kalabalığın içinde eylemciler kadar, turistler ve olaylarla ilgisi bulunmayan vatandaşlarımızın da bulunduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. 

Diğer yanda 31 Mayıs’ta yaşanan olayların ardından güvenlik güçlerinin bölgeden çekilmesiyle, oteller fiili olarak eylemcilerle baş başa bırakılmıştır. Bu süreçte de başarılı bir kriz yönetimi sergileyen oteller, istenmeyen olaylara meydan vermemek için yoğun çabalar sarf etmiştir. Genel alanlarında sağlık ve insani yardım maksadıyla gerçekleşen faaliyetlere ise, sürecin doğası gereği otellerin engel olabilmesi mümkün olmamıştır.

 

Huzur ve güvenden beslenen turizm sektörü, yaşanan olaylardan ziyadesiyle yıpranmıştır. Devam eden gerilimin her türlüsü, zarar hanemize yazılmaktadır. Turizm doğası itibariyle hoşgörü, güven ve barış sektörüdür. Farklı bir çizgide veya tarafta olması, geçmişte olduğu gibi bugün de mümkün değildir.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

             

 

TUROB Yönetim Kurulu