AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLERDE İNSAN YERİNE MAKİNA !
 
       13 Mayısta Somada meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden 301 kardeşimize 2 kişi hariç ( Yılmaz Özdil, Yazgülü Aldoğan) 76 milyonun ciğeri yandı. Şehitlerimize Allahtan rahmet yakınlarına sabır diliyorum. 
        İnsanın istihdam edildiği üretimlerde, ne kadar koruyucu önlem alınırsa alınsın    iş kazaları hep olmuş ve binlerce insan hayatını kaybetmiş ve de sakat kalmıştır. 
       Türkiye iş kazalarında dünya 3. sü olup de her 6 dakikada bir iş kazası olurken  günde 3 kişi iş kazasından hayatını kaybetmektedir. Bunun nedeni de hala ağır ve tehlikeli işlerde insan gücünden yararlanıyor olmasıdır.
        01.01.2013 tarihinde  yürürlüğe giren 6331 sayılı iş güvenliği ve sağlığı yasası her ne kadar iş kazalarında kısmı azalmayı sağlamış olsa da maalesef ki ordadan kaldırmamıştır vede kaldırmayacaktır. İş kazalarını ortadan kaldırmanın tek yolu vardır oda  üretimde makinalaşmaktır. 
         İş kazası sonucu kazazedeye yapılan sağlık ve tedavi yardımları tamamen işverene rücu edilir, geçici iş göremezlik ödeneği iş verenin kusuru oranında yansıtılır. Ölen kişinin yakınları ve  kalıcı iş gücü kaybına uğrayanların maddi manevi tazminat talepleri  işverene ciddi bir maliyettir.
         Makinalaşmayla daha seri üretim ve sıfıra yakın iş kazası mümkündür.  Üretim yapan iş verenler hele hele iş  kolları  tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olanların makinalaşmanın maliyetini anlık değil bu tür riskleri de göz önünde bulundurarak yatırımlarını makinalaşmaya yönelik  yapmalarında  fayda var.
         Kalkınmanın ve güçlü ekonominin olmazsa olmazı daha çok ve daha kaliteli üretimdir.
         Yapacağımız yatırımların insan gücüne değil makinalı üretime dayalı olması önerisiyle  kazasız belasız üretimler  diliyorum. SMMM Şerafettin ARSLAN