AVANOSLU RESSAM NİHAT TANDOĞAN

1930 yılında Nevşehir'in Avanos ilçesinde dünyaya gelen Nihat Tandoğan, çocukluk yıllarında Avanos ilçesinde Kızılırmak'ın taşıdığı  çamurdan etkilenerek ondan şekiller yaparak büyüdü. Şekillendirdiği çamurdan oyuncaklar yaptı. Daha sonra heykeller yapmaya başlayan Tandoğan, 1940 yılında Avanos’ta bir seramik atölyesinde 10 yaşından itibaren çini atölyelerinde çamurdan yaptığı çanak ve çömleklere renk ve desenlerle şekiller verdi. 1953'de Ankara'ya gelen Tandoğan, Kara Harp Okulu'nda teknik ressam olarak çalıştı ve 8 yıl sonra 1961 yılında  bu görevi bırakarak bazı fotoğraf stüdyolarında fotoğraf boyama işleri yaptı. 1970'li yıllarda sanatçı kimliğinin ön plana çıktığına inanan Tandoğan, hiç sanat eğitimi almamasına rağmen çocukluk yıllarında başlayan resim çalışmalarını, vefat edinceye kadar devam ettirmiştir. İlk kişisel sergisini 1974 yılında Ankara Devlet Galerisi’nde açmıştır. 15 kişisel sergisinde açmak üzere taksiyle salona giderken vefat etmiştir.

Sanata kendi çabalarıyla çocuk yaşlarda başlayan Tandoğan, yurtdışında da kişisel sergiler açmıştır. Figür ve doğa etüdüne ağırlık veren, klasik akademik temel üzerine çalışan ressam, bu yönde klasik kökenli sanatçılarını deneyim ve birikimlerinden de yararlanıyor.

Ankara'da uzun yıllar sanat çalışmaları ile tanınan Nevşehirli ressam 81 yaşındaki Nihat Tandoğan, 'Son Peyzajlar' adlı sergisinin açılışına gitmek üzere bindiği ticari taksinin içinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını kaybetti. Sergisini göremeyen Tandoğan'ın 25 yağlı boya tablosunun tamamı ise satıldı. Ressam Tandoğan, Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.

Sanatçı hiçbir sanat eğitimi almadan  ülkemizin sayılı ressamlarından birisi  haline gelmiştir.