ÇABUK UNUTULAN BİR YAZAR, HALİL AYTEKİN

Yazar 1913 yılında Hacıbektaş ilçesi Aşıklar Köyü’nde dünyaya gelmiştir. İlköğretmen okulu mezunudur. Çeşitli köy okullarında öğretmenlik, gezici başöğretmenlik yaparken 26 Nisan 1950 tarihinde görevden alınarak “bakanlık emrine” alınmıştır. Ankara’da Millî Kütüphanede memurluk yaptıktan sonra emekli olmuştur. Emeklilik yaşamını Ankara’da sürdüren yazar, 1948-51 yılları arasında Yağmur ve Toprak dergisini çıkarmıştır. Bazı yazılarında ve Forum Dergisi röportajlarında   “Harmandalıoğlu” imzasını kullanmıştır. Yazar Sefer Aytekin’in kardeşidir.

Halil Aytekin köy yaşamını anlatan röportaj, öykü ve yazıları ile tanınmaktadır. Özellikle yoksul köylülerin yaşamlarına yazılarında çokça yer vermiştir. Halil Aytekin sahibi ve yazı işleri müdürü olduğu Yağmur ve Toprak Dergisini 1948 yılında yayınlamaya başlamıştır. Dergi 26 sayısından 1951 yılında yayın yaşamına son vermiştir. Yazı ve öyküleri Yeni Adım, Ant, Ülkü, Yeryüzü, Yön, Eylem, Yeni Gün, Forum (1966-70) dergilerinde yayımlanmıştır.

Halil Aytekin’in 1947/1957 yılları arasında Salim Şengil tarafından yayınlanan dönemin en ünlü yazarlarının yazdığı “Seçilmiş Hikayeler Dergisi’nde çok sayıda yazı ve öyküsü yayınlanmıştır( Nuran Özlük, Seçilmiş Hikayeler Dergisinin Tanıtımı, Turkısh Studies, 2011 Spring)

Ankara’da yaşayan ya da Ankara’ya yolu düşen her yazar ve şairin mutlaka uğradığı Zafer Çarşısı eski kitapçılarından yazar Remzi İnanç anılarında bakınız Nasıl tanımlıyor Halil Aytekin’i “Halil Aytekin’i yitireli otuz beş yıl olmuş. Halil ağabey, yılın bazı aylarında düşerdi yollara. Ütopyası Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgesiydi. Bir elinde modası geçmiş eski bir fotoğraf makinesi, öbüründe kalemi defteri… Derdi tasası toprak ve kan davası, yoksulluk, töre baskısı ve eğitim sorunları idi.… Anadolu insanının çilesi bitmedikçe yollarım da bitmeyecek” derdi Halil Aytekin. Belki bu yüzden evlenip yurt yuva sahibi olmaya vakit bulamadı. 1960-1965 yılları arasında Forum ve Sosyal Adalet dergilerinde çıkan röportaj ve incelemelerinin büyük bir bölümünü Doğuda Kıtlık Vardı adıyla yayınladım. Bu kitabı, gözlerini kıtlık dünyasında açıp kıtlık dünyasında kapayan, Halil Aytekin 1973’de, Ankara’da bir hastanede yaşama veda etti. Bir dönemin toplumsal yapısını araştıracaklar için göz ardı edilmeyecek bilgi, izlenim ve tanıklıklar bırakan bu dostumu sevgiyle saygıyla anıyorum”(Remzi İnanç, 31 08.2008 Evrensel).

Aşık Mahzuni Şerif ise  anılarında “1963 Yılında Halil Aytekin ile tanıştım o beni Fikret Otyam ve Hürriyet Gazetesinden Cüneyt Arcayürek ile tanıştırdı . Benimle ilgili ilk yazıyı Cüneyt Arcayürek yazdı. Bu benim yaşamımda dönüm noktası oldu” demektedir (Suluca Karahüyük Gazetesi, 14 Mayıs 2010).

Halil Aytekin’in sahibi ve yazı işleri müdürü olduğu 1950 li yıllarda yayınlanan Yağmur ve Toprak Dergisi.

Pek çoğumuz Halil Aytekin adını bilmeyiz, bilenlerimizin çoğu da unutmuştur. Zira Halil Aytekin yaşamını köy ve köylü sorunlarına adamış ve bu uğurda çabalar sarf etmiştir.

ESERLERİ: Harman Yangını (1946), Hayvan Masalları (1958),Doğuda Kıtlık Vardı (1965) Ezilen Doğu (1969).

Yararlanılan kaynaklar;

-Nevşehir Valiliği,/Nevşehir 50.Yılı,2004

-Yurt Ansiklopedisi /c. VIII, 1982-1983

-Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999)

-Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999)

- Nuran Özlük/ Seçilmiş Hikayeler Dergisinin Tanıtımı, Turkısh Studies, 2011 Spring

- Remzi İnanç/ 31 08.2008 Evrensel.

- Suluca Karahüyük Gazetesi, 14 Mayıs 2010.