Nevşehir de özelliklede Gülşehir ve Kozaklı bölgesinde geniş bir alan üzerinde ekili bulunan pancar ekiminin sökümü başladı. Çiftçiler tarlarından söktükleri ilk pancarları teslim etmeye başlayacaklar. Pancar için her üreticiye bir kota sistemi ve şeker oranına göre fiyatı değişkenlik göstermektedir.

Nevşehir'de üretilen şeker pancarının yaklaşık yüzde 40'ının üretildiği Gülşehir ve köylerinde pancar hasadı başladı. 

Gülşehir'in Abuşağı köyünde şeker pancarı eken çiftçiler, 5 gündür sökme işlemlerini yapıyor. 

Bazı küçük alanlarda hala elle pancar sökümü yapılırken çoğunlukla pancar söküm makineleri ile yapılıyor. Traktöre bağlanan pancar söküm makineleri ile toplanan şeker pancarları traktörlerle çevre Şeker Fabrikasına işlenmek üzere götürülüyor.

Nevşehirli pancar çiftçisi girdilerin artmasına rağmen, verilen sulama-gübreleme avansları,  taban fiyat verilmesinden dolayı zarar ihtimalinin az olmasından dolayı şeker pancarı ekimini tercih ediyor.

Şeker pancarı üretmenin çok zor bir iş olduğunu belirten Nevşehirli üreticiler, "Şeker pancarına adeta bir bebek gibi bakılması gerekir. Çapalanması, sulanması, sökülüp temizlenmesi çok zor bir süreç gerekiyor. Bu nedenle pancara devletin iyi bir fiyat vermesini bekliyoruz. Pancarda verim iyi ama maliyet yüksek olduğu için çiftçi fazla bir şey kazanamıyor" diye konuştu. 

Pancar sökümünde önümüzdeki günlerde daha yoğun olması Nevşehir- Kırşehir ve Nevşehir-Kayseri yolundaki çalışmalardan dolayı sürücülerin daha dikkatli olması gerekmektedir.