KALK GİDELİM SEYAHAT KİTAPLARI SEYAHAT ETTİRİYOR...

Esra Alkan Kalk Gidelim Kapadokya Kitabını Programa Taşıyor

Bölgemizde peribacaları arasında ilginç şeyler oluyor. Kahkaha sesleriyle çınlıyor vadiler. TRT’de yaptığı programlardan ve ilimiz için çok yeni yazdığı kitabından tanıdığımız Esra Alkan’ı kaldığı otelde yakaladık ve sorduk: Neler Oluyor? 

Herşey TRT’de çocuklarla yaptığım, 63 bölüm süren Kalk Gidelim adlı programlarla başladı, ilk 100’e giren çok tatlı programlardı sonra kitaplara evrildi ve Kalk Gidelim Kapadokya kitabım Varlık Yayınları’ndan çıkan  serinin 9. kitabı. İlk kitabım Kalk Gidelim Düzce, Can Çocuk’tan çıktı ki ilk göz ağrımdır, hiç unutamam. Onlar da çok özgün işlerdi, seyahat programları da böyle. Pek yapılmayan… Yepyeni şeyleri düşünüp yazıp çekmek sanırım benim yaşam biçimim. Pablo Neruda’nın dediği gibi AYNILIK yavaş yavaş öldürür insanı. 

Neyse, gelelim şimdi neden yine Kapadokya’dayız? 

TRT1’de  yaptığım, yazıp yönettiğim programlar, kitaplarını doğurdu, onlar da tekrar şimdi yeniden tv programlarını doğurdular yani torun geldi.  Kitapları yazarken hayalim, bu sefer edebiyatın seyahat ettirmesiydi, çok şükür bu da oldu. Yazdığım kitabımız elimizde, onun izini sürüyorum Kapadokya’da. 

Kitapların en büyük özelliği, İntak Sanatı dediğimiz canlı cansız varlıkların konuşturulmasıdır. Kapadokya’da da tabii ki  Peribacası konuşuyor.  Kalk Gidelim Programlarımızın yeni versiyonunu olan bu işimizi  de kitapta konuşan Peribacası’nın ağzından çekiyoruz ve ben kâh kahramanımız peribacası kâh yazar olarak izini sürüyorum Nevşehir’de edebiyatın… Hem de gereken yerde bölgenin türkülerine sararak… Çok eğleniyoruz. Ekip olarak çok uyumluyuz. Hele bir çıksın ilk programımız da gerisi kolay… Heyecanım dorukta! Bilirsiniz, insanın içini açan kahkahalar, aslında yoğun acıların damıtılmış halidir. Peribacamız da öyle… Az şey mi yaşadı milyon yıllardır… Kahkahalarını tutamıyor, patlatıyor bi’ kahkaha sık sık. Çekimlere şahit olan yerli yabancı turistler de önce şaşırıyor sonra onlar da başlıyor gülmeye! 

Buraya 29 Şubat’ta geldik, bu gece dönüyoruz İstanbul’a. Çekerken biz çok eğleniyoruz. Edebiyat var, sanat var, müzik var, şahane bir coğrafya var, Kapadokya’nın kucak açan çok değerli insanları, çok kıymetli yöneticileri var; e daha ne olsun! 

Biz bu programı Nevşehir İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün destekleriyle yapıyoruz. 

Kitabı yazma aşamasında Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz’ün heykeli dikilsin diye uğraşırken  izinleri aşamasında  da olağanüstü destekler vermişti   İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Nevşehir Valiliği. Unutmam mümkün değil. Teşekkür ediyorum. Çok şanslısınız ki böyle yöneticileriniz var. Sanata edebiyata değer veren yöneticilere sahip iller her zaman geleceğe çok doğru taşınır, bilirsiniz. Bende de yerleri daima ayrıdır. Kurduğumuz dostluklar emekliliklerde de sürer tadından eksilmeden… 
Kalk Gidelim Kapadokya kitabımızın İngilizcesi de yapılıyor ve kaldığımız otel de tam bir turizm gönüllüsü aile oteli ve ilk kez Kapadokya’da Ürgüp’te bir otelin ( Fresco Cave Suite Hotel) odalarına hem Türkçe hem İngilizce Kalk Gidelim kitapları konmuş olacak. Buradan örnekle dileğim, tüm duyarlı otellere yayılması… Şimdi bir de lobilerde Edebiyatla Seyahat, Kalk Gidelim Kapadokya programımızı döndürürlerse konuklarına unutulmaz seyahat anıları yaşatacakları kesin. Emeği geçen herkese binlerce teşekkür ediyorum. Sizlere de… Var olun…

@esraalkankalkgidelim