Avanos Belediyesi  Park Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermeye başlayan Hayvan Barınağın'da gerekli altyapı ve fizibilite çalışmalarının tamamlanmasına müteakip, başı boş sokak köpekleri belediye ekipleri tarafından toplanmaya başlladı.

 

Sokaklardan toplanan sahipsiz hayvanlar, hayvan barınağında rehabilite ediliyor. Gerekli yetişkinliğe erişmiş olan hayvanlar öncelikle, Belediye  Veteriner Hekimi Ahmet Demircioğlu tarafından gerçekleştirilin küçük cerrahi operasyonlarla kısırlaştırılıyor. Kuduz aşısı, parazit aşıları, küpeleme ve kayıt altına alma işlemleri gerçekleştirildikten sonra hayvanlar bir süre barınağında bakılıyor. 
 
Rehabilitasyon işlemleri tamamlanan sokak hayvanları daha sonra 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanunu gereğince doğal yaşam alanlarına tekrar bırakılıyor. Her gün belirli bir sayıda kısırlaştırma operasyonu gerçekleştiriliyor. Bu süreç sonunda bir kaç yıl sonra kısırlaştırılmış olan sokak köpekleri yavru yapmayacağından sokak hayvanları yaşam hakkına saygı çerçevesinde çağdaş bir yöntemle kontrol altına alınmış oluyor.