NEVŞEHİR ESKİ VALİSİ, ŞAİR NÜZHET ERMAN

Nüzhet Erman ,Nevşehir eski valisi ve şair olarak bilinir. Mucurlu Ahmet Hamdi Erman’ın oğludur.28 Nisan 1926, İstanbul ‘da dünyaya gelmiştir.1944 yılında Afyon Lisesini 1947 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirmiş ayrıca ve Hukuk Fakültesi fark sınavını vererek Hukuk Diploması da almıştır. 1947-1960 yılları arasında Emniyet Genel Müdürlüğü'nde komiser muavini olarak göreve başlamış, sonra sırasıyla Ankara ve Tekirdağ İl Maiyet Memurluğu, Kazan Bucak Müdürlüğü, Demirköy Kaymakam Vekilliği, Güney, Akçadağ, Kızılcahamam, Altındağ ve Ilgaz Kaymakamlıklarında bulunmuştur. 1960-1966 yılları arasında Danıştay Kanun Sözcülüğünde, Başyardımcılığında, Anayasa Mahkemesi Raportörlüğünde bulunmuştur. 1966 yılında Nevşehir´e vali olarak atanmış ve 54 yaşında resen emekliye sevk edildiği 1980 yılına kadar sırasıyla Antalya, Rize, Muğla ve Tekirdağ illerinde valilik yapmıştır. Evli biri erkek, biri kız iki çocuğu vardır.

Nüzhet Erman, 21 Ocak 1966 ile 26 Nisan 1967 arasında Nevşehir Valisi olarak görev yapmıştır. Nevşehir konusunda şiir  yazan ilk ve tek validir. Nevşehir’in şair olarak bilinen tek valisidir.

Her yıl Nüzhet Erman adına ödül töreni düzenlenmektedir. 28 Nisan 1997 tarihinde yapılan ödül töreninde Kızı Filiz Erman Örekli tarafından yapılan konuşmada açıklanan babasının kendi el yazısına göre özgeçmişi ;“Annem Yozgatlı Kırım muhacirlerinden Zeliha Hanım, Babam Ahmet Hamdi Erman, ana tarafından Kırşehir’e bağlı köyü, baba tarafından Mucur ilçesinden. Mucur’daki lakapları Karavaizoğulları. Köy camileri ve avlularının bir köşesini dükkan farz edip gezici köy berberliği yapan dedem, 31 yaşında veremden ölünce, babam 11 yaşında öksüz kalmış. Anane gereğince, babam annesini nikahlayan amcasının baskı ve hışmından kaçarak, o sıralarda İstanbul’da Emniyet Müdürlüğü bölümlerinin başında bulunan Cumhuriyet ve Atatürk döneminde Emniyet Genel Müdürlüğü, Mardin, Adana, Isparta, Kütahya Valiliği yapan dayısı Tevfik Hadi Bey’e sığınmış. 14 yaşında Macaristan’a ziraat tahsili yapmaya gitmiş. Ama, I. Dünya Savaşı patlayınca,öğrenimini yarım bırakarak yurda dönmüş. Annemle dayı tarafından akrabalar. Ben, ağabeylerim, Tevfik Fikret ve Hüseyin Muzaffer’den sonra İstanbul’da 28 Nisan 1926 günü Sultan Ahmet Nahibent sokağında doğmuşum. İstanbul ’daki ilkokul günlerinden aklımda kalan, diğer mahallelerle taş muharebeleri, Allah ’ın günü zıpzıp oynama heyecanı, boş arsalarda karpit patlatma. Bir de katolik misyonerlerinin açtığı yazlık oyun ve jimnastik okullarından birine devam etmemiz ve günün birinde, “bunlar size jimnastik yaptırırken haç çıkarttırıyorlar ’’ dedikodusunun çıkması üzerine, diğer çocuklarla birlikte misyoner  okulunun camını çerçevesini yerle bir etmemiz.” ( Adana Kültür Derneği 04.12.2017)

Nüzhet Erman emeklilik döneminde daha çok edebiyat ve şiirle ilgilenmiştir.1980 yılından sonra Gazi Üniversitesinde iki dönem İnkılap Tarihi Dersi vermiştir. Kısa süren rahatsızlığının ardından 11.11.1996 yılında Ankara´da evinde tüm ailesi ve sevenlerini arkasında bırakarak, hayata gözlerini kapamıştır.

Şiirleri 1942 yılından başlayarak Yedigün, İnklâpcı Gençlik, Millet, Kaynak, Serveti-fûnun, Ülkü, Varlık, Hisar ve Türk Dili dergilerinde yayımlanmıştır. Ölüm yıldönümü olan 11 Kasım tarihinde ailesi tarafından yapılan düzenleme ile, genç şairleri desteklemek, onların yazın hayatında daha görünür olmasını desteklemek amacı ile, her yıl Şiirimizde Toplumculuk ve Nüzhet Erman Adına şiir ödülü verilmektedir.

Kızı Filiz Erman İmmich 2019 Yılında Dorlion Yayınevi tarafından yayınlanan “ Ölüm Her Şeyi Silmez” adıyla babasını anlatan bir kitap yayınlamıştır.

Yayınlanmış Kitapları

-Yeşil (Ankara - 1945)

-A Benim Canım Efendim ( Ankara - 1958)

-Anadolu 1970 ( İstanbul - 1970)

-Gazi Mustafa Kemal Atatürk(Kültür Bakanlığı Yayınları 1973)

-Hem Hürriyet Hem Ekmek ( Ankara - 1974)

-Türk (1990)

-Halk Haktır ( Ankara - 1990)

-Her Gün Yeni Doğarız ( 1996)

-Nasreddin Hoca - İpe Un Seren Adam (Kültür Bakanlığı Yayınları 2000) isimlerini taşımaktadır.

Nevşehir Valisi iken yazdığı ünlü  NEVŞEHİR isimli şiiri

Ateş ve su -zaman ve rüzgâr
Anlaşmış nasılsa bir olmuş
Biraz tarih-biraz şarap-biraz tabiat
Derken Nevşehir olmuş
Laleler açarken akla hep
Damat İbrahim Paşa gelir olurmuş
Mağrur Bizans-mamur Selçuklu ve şanlı Osmanlı’dan
Ak güvercinler yükselir olmuş
Düşüncelerde gençleşen Hünkarı Veli
Bu topraklarda Pir olmuş
Bir hoş saltanat sürmede İsa’dan beri
Şarap bu ülkeye emir olmuş
Avanos testilerinde oldum olasıya
Erciyes erir olmuş
Anlatsan Nevşehir’i hiç övmeden kısaca
Bakarsın şiir olmuş.

Aslen Mucur’lu olan şair –vali Nüzhet Erman, Nevşehir konusunda yazdığı güzel şiiri  ile devamlı anılacaktır.

Yararlanılan kaynaklar

Mehmet Kaplan;Cumhuriyet Devri Türk Şiiri (1973, s. 496-499)

Abdulkadir Güler; Şair Nüzhet Erman’ın Ardından (Çağrı dergisi, sayı: 447, Şubat 1997) Behçet Necatigil /;Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999)

Şükran Kurdakul ;Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (6. bas. 1999)

 Veysel Gültaş ; Kadı Burhaneddin’den Günümüze Hukukçu Şairler Antolojisi (2003)

-Filiz Erman İmmich, Ölüm Her Şeyi Silmez/Nüzhet Erman Kitabı, Dorlion Yayınları,2019