Nevşehir İlçe Ve Köyleri Hakkında Yazılan Kitaplar-1

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Nevşehir ili, Avanos, Derinkuyu, Gülşehir Hacıbektaş, Kozaklı, Ürgüp ilçeleri, Özkonak, Nar Kaymaklı, Göre Kasabaları, Kalecik, Kozluca Köyü hakkında yazılan kitaplar olduğunu biliyoruz. Acıgöl ilçemiz hakkında ne yazık ki henüz yazılmış bir kitaba rastlayamadık. Fırsat buldukça bu kitapları aralıklarla tanıtmaya devam edeceğiz. Acıgöl ilçemizin genç ve dinamik kaymakamı ile Acıgöl Belediyemiz umarım bu boşluğu doldurur.

Yazarlar ve kitapları

ARİF BİLGE : Nevşehir ve Lale Devri Tarihi, 1966 Baskı,Yazar Nevşehir Tarihi ve Lale Devrinde ilimizin gelişimini anlatıyor. Kuşkusuz Damat İbrahim Paşa da kitapta yerini almış. Nevşehir hakkında yazılmış ilk kitaplardan birisidir. Yeni baskısı yapılmamıştır.

Prof. Dr. ZEYNEP KORKMAZ : Nevşehir ve Yöresi Ağızları, A.Ü.DTCF Öğretim üyesi olan dilbilimci Zeynep hoca tarafından hazırlanmış alanında hazırlanmış akademik özellikte ilk yayındır. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından yayınlanmıştır. Birden fazla baskısı vardır.

HASAN KAYHAN : Nevşehir’in Kuruluşu/Antik Kapadokya’nın İncisi isimli yaklaşık 400 sayfalık kitabı 2016 yılında Nevşehir vali yardımcılarından Hasan Kayhan yazmış. Geniş içerikli bir kitap..

OSMAN AYTEKİN : Dünden Bugüne Derinkuyu, 2016 Baskı, Kitapta Derinkuyu ve köyleri tarihsel geçmiş, gelenek görenekleri ve halk kültürü ile birlikte derinlemesine inceleniyor. Aslen Derinkuyu doğumlu olan yazar Osman Aytekin Derinkuyu ilçemizi ve köylerini detaylarıyla okuyucusunun bilgisine sunuyır.

FERİDUN TÜRKMEN : Tarihte Kozaklı ve Kalecik, 2016 baskı, Kitapta Kozaklı ilçemiz ve Kozaklı’nın Kalecik Köyünün tarihsel geçmişi ve kültürü anlatılıyor. Telefonla kendisinden aldığım bilgilere göre yataktan kalkamayan ve yakınlarının yardımıyla yaşayan yazar yöreyle ilgili ciddi bir çalışma yapmış.

ALİ İHSAN AÇIKGÖZ: Kapadokya’da Geçmişten Bu güne Gülşehir,2007 Baskı, Karacaşar Kasabasının Tarihçesi ve Bugünü, 2011 Baskı,Murat Yayınevi, Avukat Ali İhsan Açıkgöz ,Gülşehir ilçemizin ilk avukatı. Yazar 92 yaşında yaşamının büyük bir bölümünü Gülşehir ilçemizde geçirmiş halen Ankara’da yaşıyor. Her iki kitabında da Gülşehir ve Karacaşar Kasabasının tarihsel geçmişi bazı kültürel ve folklorik özellikleri derinlemesine irdeleniyor.

HASAN ŞAHİN : Geçmişten Bugüne Hacıbektaş ve Köyleri,2005 Baskı, Osman Bölükbaşı’nın yeğeni olan merhum Hasan Şahin, Hacıbektaş ilçesi ve köylerini tek tek ele almış ve maddi destek almadan kendi bütçesinden bastırmıştır. Rahmetli Hasan Şahin sağlığında Nevşehir ve köylerini de tarihsel gelişimi ile inceleyen el yazısıyla bir eser hazırlamıştı. El yazısı eseri dizdirecek ve bastıracak kurum bulamadı. Bir ara Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü dizme işini üstlenmişti ancak sonuç ne oldu bilemiyorum.

YAŞAR BÜKEN : Avanos Kitabı, 2004 Baskı, Yargıtay üyeliği de yapan Avanos doğumlu yazar Avanos tarihine, folkloruna ve anılarına yer vermiş. Kitabın yeni baskısı yapılmamıştır.

MUSTAFA KAYA : Geçmişten Günümüze Ürgüp, Ürün yayınevi tarafından 1994 yılında basılan kitap Ürgüp tarihi ve folklorik değerleriyle ilgili ciddi araştırma içeriyor. Kitabın yazarı edebiyat öğretmeni Mustafa Kaya’nın Ürgüp ve çevresi konusunda yayınlanmış başka kitapları da bulunmaktadır.

Osman ELMACI : Ürgüp Tarihi,2008,Baskı Ürün Yayınları,Mustafa Kaya’nın yayına hazırladığı kitapta 1951-1954 döneminde Ürgüp Belediye Başkanlığı da yapan yazar Osman Elmacı Ürgüp ilçesinin tarihsel geçmişi anlatılıyor.

BAHADIR DEDEOĞLU : Nevşehir ve Yöresinde Yetişen Bitki Türleri,Bakırcı Yayınevi,2014, Yazar yöreye özgü bitki türlerini incelemiş, ilginç bir eser.