NEVŞEHİR İLÇE VE KÖYLERİ HAKKINDA YAZILAN KİTAPLAR-III

Nevşehir ili, ilçeleri, kasaba ve köyleri hakkında yazılan eserleri tanıtmayı sürdürüyoruz.

NEVŞEHİR İLİ/Yakın Çevre İncelemeleri; Emrullah Güney, Hüseyin Güney, Hatice Güney, Sonsel Güney, Yazarlar Nevşehir ili, tüm ilçeleri ve köyleri coğrafik dağılımları, yolları,gelenek ve görenekleri ile detaylı olarak anlatmışlar. Nevşehir ve köyleri hakkında ilk ciddi inceleme kitabı niteliğinde bir eser. Kendi Yayınları,1974

NEVŞEHİR İLİ VE YÖRESİ AĞIZLARI SÖZLÜĞÜ; Faruk Güçlü : Kitapta sözcüklerin kökeni değil, Nevşehir ve yöresinde kullanılan yerel sözcüklerin anlamları açıklanıyor. Ürün Yayınları,1999.

AVANOS’A DAİR YAZILAR-I, Filiz Kılıç, Mehmet Kılıç; Nevşehir Hacı Bektaş-i Veli Üniversitesi önceki Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve Dr Mehmet Kılıç tarafından hazırlanan kitapta(kitabın devamı olan II ve III de var) konusu Avanos olan yazılar derlenmiş. Grafiker yayınları, 2016 Baskı.

GÜLDESTE-İ ÜRGÜP/Ürgüplü Şairler Antolojisi, Dr Rasim Deniz, Mustafa Kaya,1665 den 1980 Tarihine kadar Ürgüplü olan şairlere yer verilmiş, Osmanlı döneminden 42, Cumhuriyet döneminden 34 şair yer alıyor. 191 sayfa kitabı KATED( Ürgüp Koruma ve Araştırma Turizm Tanıtma Eğitim Derneği) yayını,2016 Baskı.

AVANOS HALK BİLİM ARAŞTIRMALARI VE AVANOSLU SELAHATTİN, Yavuz İşçen; Anadolu Bülbülü olarak tanınan Avanoslu sanatçı Selahattin Küçükdağ’ı çok güzel anlatan bir kitap Avanos Belediyesi yayınları,2011 baskı.

NEVŞEHİR FOLKLORU I-II/ Deyimler, Atasözleri, Sözcükler, Emrullah Güney, Hüseyin Güney, İki cilt halinde yayınlanan kitapta Nevşehir ve yöresi kültürü, gelenekleri, folklorik özellikleri irdeleniyor, Nevşehir Belediyesi yayını,2006 Baskı.

NEVŞEHİR FOLKLORUNDAN İZLENİMLER, Faruk GÜÇLÜ; Nevşehir ve yöresinin gelenek görenekleri, ananeleri, hastalık tedavi yöntemleri detaylı anlatılıyor, Günorta Yayınları,1994.

Ürgüplü Şair /NUREDDİN SAMİ  Hayatı ve Edebi Kişiliği, Dr. Rasim Deniz, Yazar kitabında Ürgüplü Şair Nurettin Sami’ye ait 208 koşma ve Divan Şiiri tarzında 42 şiire yer vermiş, 191 sayfa,2016 Baskı.

Ürgüp Başdereli Aşık Memiş ŞAHİN , Yayına hazırlayan Mustafa Kaya; Ürgüp İlçesinin Başdere Köyünde yaşayan aşık Memiş Şahin yaşamı ve şiirleri kitapta yer almaktadır. 78 sayfa KATED( Ürgüp Koruma ve Araştırma Turizm Tanıtma Eğitim Derneği) yayını,2014 Baskı.

Bilinmeyen Kapadokya’dan Bir Kesit/ÜRGÜP,Kemal Tahir Türkmen;  Ürgüp Müzesi müdürlüğü de yapan yazar tarihsel ve arkeolojik açından bölgeyi incelemiş. Ürün yayınları,1999

ÜRGÜPLÜ SAZ ŞAİRİ/MAHFİ, Ali Baran Numanoğlu, Yazar Ürgüplü saz şairi Mahfi’nin yaşamı ve şiirlerine yer vermiş.1946 Baskı.