Nevşehir’de  uzun süredir  ismi geçen  ancak NE OLDUĞU ,NASIL UYGULANACAĞI, NEVŞEHİR TARİHİ VE KÜLTÜR YAPISI AÇISINDAN  NE GİBİ KAYIP YA DA KAZANÇLARI  OLACAĞI ,ORADA YAŞAYANLAR AÇISINDAN  GETİRECEKLERİ VE GÖTÜRECEKLERİ   KAMUOYUNDA  İRLEDELENMEYEN,TARTIŞILMAYAN  hatta  içeriği dahi KONUŞULMAYAN bir konu olarak ;Kentsel dönüşüm projesi olgusu  bulunmaktadır .
 
Yerel basında  özellikle AJANS  50  DIŞINDA hiç  kimsenin  yer vermediğini  ,sonuçlarını  değerlendirmediğini  görüyor ve  inanın üzülüyorum.
 
Bu büyük  ilgisizlik  karşısında     büyük bir çoğunluğun   “ne olacak  yani  Kale çevresinde kim oturur ki  TOKİ konutları da yapıldığını  göre  modern konutlara  taşınsınlar  ve   harap ,çirkin   görüntü arzeden  evler  de yıkılsın çirkinlik  ortadan kalksın”  tavrını  sergilediğini  düşünüyorum. Böylesi bir varsayımı haklı kılacak  sessizlik ,yine   tarihimize ,kültürümüze  olan   ilgisizlik   üzüntümü daha artırmaktadır .
 
Ancak sonuç kısmında belirtilecek hususu  şimdiden peşinen  söyleyeyim ki   böylesi   bir kayıtsızlık  BÜYÜK PİŞMANLIKLARI GETİRECEKTİR.  Belki   birkaç  düzgün yapıya bakılıp İYİ OLDU DENİLECEK  ama   Nevşehir’in tarihi ,kökleri nerede  denildiğinde GÖSTERİLECEK BİR YER OLMAYACAKTIR .Keşke YIKMASAYDIK  RESTORE EDEREK  KORUSAYDIK DENİLDİĞİNDE  İSE    BÜYÜK PİŞMANLIK FAYDA VERMEYECEKTİR .
                   Bu nedenle  TARİHİMİZİ,KÜLTÜRÜMÜZÜ,DOLAYISIYMLA KÖKLERİMİZİ İLGİLENDİREN  BU HUSUSTA    Tüm Nevşehir  halkından , Milletvekillerimizden ,Valiliğimizden, Belediye Başkanımızdan  Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan velhasılı tüm  yetkililerden   BU PROJENİN GETİRECEKLERİNİ VE GÖTÜRECEKLERİNİ   ayrıntılı olarak değerlendirmelerini  diliyorum.
 
                   Ayrıca   şu hususları öncelikle  belirtelim ki;
 
                    - “Kentsel Dönüşüme karşı  “ eleştiri ve önerileri  belirtmek    kuru bir MUHALEFET  DEĞİLDİR . Bu   hepimizi  ,şehrimizi  ilgilendiren bir hususta  düşünce alışverişi yapmaktan  ibarettir.
 
-                Kentsel Dönüşüme  eleştiri ve  öneri  getirmek  MODERN YAPILAŞMAYA,ŞEHİRLEŞMEYE  KARŞI OLMAK DA DEĞİLDİR . 
 
Bu hususları parantez içinde  belirttikten sonra  dilimiz döndüğünce  TARİHİ, DOĞAL KÜLTÜREL,TURİZM,EKONOMİK BOYUTLARINI  irdelemek istiyorum.
 
1-      TARİHİ VE KÜLTÜREL BOYUTU :    
Sayın Belediye Başkanım;  sizin dönemizde çıkarılan  ve çok sevdiğim ,takdir ettiğim ve  Nevşehir hayranı  olarak teşekkürü  borç bildiğim NEVŞEHİR DERGİSİ var.
Bu derginin  sayılarının çoğunda  ESKİ NEVŞEHİR  FOTOĞRAFLARI  VE EL İLE YAPILMIŞ RESİMLERİ MEVCUT.
Bu resimlerden birisi tahminen  bugün  “DA EVİ “ olarak inşa ettirdiğiniz  güzel bir park alanı civarından   Nevşehir’e bakışı göstermektedir.
Evler  küçük ,çok ve uzun pencereleri , cumbaları ,taşköşk dediğimiz  taraçaları  ile  BİRBİRİNE SOKULMUŞ ,DESTEK OLMUŞ VE  HERKESİN HUKUKUNUN  KORUNDUĞU  BİR DÜZEN İÇİNDE SICAK GÖRÜNTÜ İLE SANKİ MASAL DÜNYASINDAN   bir görünüm sunmaktadır.
Yıllarca  süren bu ahenk  ,düzen ,estetik  maalesef    halkın  bir kısmının  başka yerlere göçmesi ,aşağılarda kurulan  alanlara taşınması ile  ihmal edilmiştir. Özellikle   ev genişletme,yeniye ayak uydurma adına  yapılan  yıkımlar ,ilaveler,çıkıntılar  ve imar açısından denetlenmesi gereken bu hususların denetlenmemesi  yapısal bir  bozulmaya götürmüş ve bugünkü  görüntüyü ortaya çıkarmıştır.
Ama  ne olursa olsun  bu yerlerin eski haline döndürülmesi mümkün müdür? Elbette mümkündür .Buna ileride değineceğiz.
 
İşte bu yapılar içinde   bugün KAHVECİ DAĞI ETEĞİNE  İYİCE BAKILDIĞINDA  kabartısı görülecek  Rum Evleri  bu şehrin  estetik unsurlarından idi. Tarihçemizle de sabit olduğu üzere  bir arada yaşayan halk iç içe  geçmiş ve birbirinin kültürünü,estetik değerlerini etkilemiştir.
Yaşlılarımızdan öğrendiğimiz kadarıyla  bu insanların  mübadeleye tabi tutulup gönderilmesi üzerine üzüntü vericidir ki  bu evler KORUNAMAMAMIŞTIR. Beyaz sütunların yükseldiği,asmaların sardığı iki katlı  bu beyaz evlerin TAŞLARI  SÖKÜLMÜŞ ,KİMİSİ BAHÇE DUVARINDA KİMİ AHIRINDA ,KİMİ  KÜMESİNDE KULLANMIŞ VE EVLER YOK OLMUŞTUR.
Eğer bugün o tarih korunabilmiş olsaydı  inanıyorum ki  GÖREME,ÜRGÜP’E GELEN  TURİSTLER  BU EVLERDE ,PANSİYON VE APART OTEL OLARAK KONAKLAYACAKTI. Yani  bu yerler  İZMİR ŞİRİNCE’DE OLDUĞU GİBİ  YÜZBİNLERCE YERLİ VE YABANCI TURİSTİ  BURAYA ÇEKEBİLECEKTİ….
 
Bunun  Nevşehir ekonomisine kazandıracaklarının takdirini  Başkanım sizlere ve  Saygıdeğer okuyuculara  bırakıyorum.
 
İşte ne kadar  üzülürsek üzülelim BUGÜN O  TARİHİ GERİ GETİRMEMİZ   CANLANDIRMAMIZ ,NEVŞEHİR’E KAZANDIRMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR .
 
Yaşanan bu  gerçek   bize  en büyük ders olup ;  SELÇUKLU’NUN,OSMANLILININ   ESERLERİNİ  SON BİR  KAÇ PARÇA HALİNDE    YANSITAN BU  EVLERİ   yıkmadan bir daha düşünmememiz gerektiğini   söylemektedir .
 
                                                                        -Devam edecektir-
 
                                                                                                                      Saygı ile ,
                                                                                                          Av.Adnan BİLGE