NEVŞEHİR TARİHİYLE İLGİLİ İKİ YENİ OKUNASI KİTAP

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Nevşehir’in tarihin derinliklerine giden geçmişine yönelik yeterli çalışma olduğunu söylemek mümkün değil, üstelik Nevşehir doğumlu onlarca tarih profesörü ve doçenti olmasına rağmen. Derinkuyulu Gazeteci Yazar Ressam Osman Aytekin'in "Nevşehirli Kahramanlar Harp Hikayeleri" ismiyle Nevşehirli Kahramanları öykü tadında anlatan bir kitap yayınladı.

Modernus Yayınları arasında çıkan  kitapta Nevşehir bölgesinden 16 kahramanının öyküsü yer almaktadır. Nevşehir iline bağlı Ürgüp, Derinkuyu İlçesi ile Suvermez, Kavak, Çökek ve Karacaşar köylerinden çeşitli cephelerde savaşıp şehit düşen ve gazi olan kahramanların öyküleri herkesin anlayabileceği bir dilde anlatılmış.

Tarih geçmişi geleceğe bağlar. Yeni neslin bu kitabı okuyup yüzyıl önce yaşananları bilmesi ve unutmaması gerekir. Nevşehirli her ailenin evinde mutlaka bulunması gereken bir kitap.

Bu güzel eseri keşke Nevşehir Valiliği ya da Belediyesi basıp bedava dağıtsaydı.

Nevşehir’in yetiştirdiği yazarlarımızdan Oğuz Özdem’de Nevşehir’in kurucu Damat İbrahim Paşa’yı anlatan güzel bir eser yayınladı.”Sadr-ı Azam İbrahim Paşa” isimli kitabı Nevşehir Gazeteciler Yayınlamış. Özellikle Nevşehirlilerin mutlaka okuması gereken bir kitap özelliği taşıyan eser, Damat İbrahim Paşa’yı çok güzel bir Türkçe ile  kolay anlaşılır bir şekilde anlatmaktadır.

Damat İbrahim Paşa’nın heykelinin yeri bile beş kez değiştirilen ilimizde Damat İbrahim Paşa’nın yeterince tanındığını da söylemek de mümkün değildir.

Nevşehir’in kadim tarihi açısından çok kıymetli olan bu iki kitabın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından satın alınarak tüm okul kütüphanelerine hediye edilmesi gereklidir. Nevşehir Valiliği ve Belediyesi bu konuda öncülük etmek durumundadır.

Osman Aytekin ve Oğuz Özdem’i bu iki değerli eseri kazandırdıkları için bir Nevşehirli olarak kutlamak isterim.