ÜLKEMİZİN EN GÜZEL PARKI ; DERİNKUYU KÜLTÜR PARK

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Derinkuyu Belediye Başkanlarından, heykeltıraş Hakkı Atamulu, ülkemizin ilçe düzeyinde en büyük ve en güzel parklarından birisini kendi ilçesine Derinkuyu’ya yapmak ister. 1966'da parkın yapım ve düzenlenmesine başlayarak 4 yıl gibi kısa bir süre zarfında halk ile birlikte çalışarak tamamlanmıştır. Park harcamalarının bir kısmını kendi cebinden karşılamış ve park inşasında bizzat çalışmıştır.

“100.000 m2lik bir alanı kaplayan kültür park içerisinde; Amfi tiyatro, paten koyma sahası, yüzme havuzu, kitaplık, çocuk bahçesi bulunmaktadır. Ağaçlık alanın dışında ise spor sahası ve park cami bulunmaktadır. Kültür park 1970'li yıllar göz önüne alındığında Derinkuyu gibi çok küçük bir ilçe için mükemmel bir varlıktı. Aradan onlarca yıl geçmesine rağmen yine aynı mükemmelliğini korumaktadır”(Derinkuyu Belediyesi internet sitesi erişim,29.5.2020).

Parkta bulunan ve tamamı Hakkı ATAMULU'ya ait olan 15 yapıt ve heykel bulunmaktadır. Bu yapıtlardan en etkileyici olanı Mustafa Kemal Atatürk'ü mareşal üniformasıyla gösteren heykelidir. Bu heykel yapıldığı yıllar itibariyle ve şuan Türkiye'nin en büyük Atatürk heykelidir.



Parkta çam ağacı başta olmak üzere birçok ağaç ve bitki türüne yer verilmiş olup doğal güzellikleriyle de insanları cezbetmektedir.Derinkuyu Park Camii Heykeltıraş Hakkı ATAMULU tarafından tasarlanmış bir cami olup modern mimarlığın önemli örneklerinden birisidir.

Yakın bir zamanda Hakkı Atamulu Kültür Parkı adı verilen bu park; Nevşehir genelinde ve yörede görülmeye değer, florası yüksek, estetik kaygılar düşünülerek 21.YY’a göre Atamulu tarafından ileriyi düşünerek yapmıştır. Bu parka yurt içinden ve yurt dışından getirilen ağaçlar dikilmiş ve kendi yaptığı soyut taş ve metal heykellerle donatmıştır. Türkiye’nin en büyük, yöreye özgü taşlarından bir de Atatürk heykeli yapmıştır. Parkın açılışını da zamanın Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay açmıştır. (Osman Aytekin,30 Ekim 2019 İstanbul Post)

Prof. Dr. Emrullah Güney tespitlerine göre ; “Hakkı Atamulu... Anadolu bozkırında sıradan bir kasabayı anıtlarla süsleyip de adını yurtdışında bile ünlü eden kişi. Dünün Melegübü Köyü bu gün anıtları ile tanınan ünlü Derinkuyu'dur. Yalnız yer altı kenti, kiliseleri ile değil pek çok anıtları ile de haklı bir ün kazanmıştır. Ve bu yüzden Derinkuyu'ya; Bozkırda anıtlar kenti adı da verilmiştir. Bütün bunların da yaratıcısı Hakkı Atamulu'dur. O bir bozkır çocuğudur”.

1971 Kültür Park açılışı (Cengiz Demir /Osman Aytekin arşivi)

Atamulu, Derinkuyu’da bir Kültürpark yapmış ki benzeri o yıllarda Avrupa ülkelerinde dahi yoktur... Her bir avuç toprağı işlenmiş..” Taa uzaklardan bile görülen dev bir anıt. Gazi Mustafa Kemal Atatürk... Mareşal giysileri içinde, elinde dürbünüyle güneylere, gök bitimi geniş bozkıra bakmaktadır. Yalnız Türkiye'nin değil Ortadoğu'nun da en büyük anıtıdır bu. Çünkü yüksekliği 14 metre 75 cm. Ayrıca pek çok "abstre/soyut" denilen türden, modern yapıtlar... Bir bakışta anlamı çıkarılamayan, ama boşu boşuna dikilmemiş pek çok yapıt... Yeşillikler içinde, havuz kıyısında, yollar boyunca sıralanmışlar”(Emrullah Güney,Bizim Anadolu Eylül 2012).

Kültürpark bozkırın yeşertilebileceğine en güzel örnek. "Sanat toplum içindir. Onun için Derinkuyu'dayım." diyor büyük usta.

1971 Kültür Park açılışı (Niğde ,Nevşehir, Kayseri Kırşehir Valileri-Cengiz Demir /Osman Aytekin arşivi)

Mimari özellikleri bakımından kendine özgü tek mimari yapıya sahip cami de Hakkı Atamulu eseridir.

Hakkı Atamulu,1960’lı yıllarda yüzyıl ilerisini öngörerek bozkırda dev bir yeşil alan yaratmıştır. Bu yeşil alana sadece ağaç ve çiçek dikmemiş, spor alanı, ibadethane, kitaplık, amfi tiyatro yapmıştır. İstenildiğinde bozkırın nasıl yeşertilebileceğini, dayanışmanın nasıl sağlanabileceğini, her yatırım için ille de para gerekmediğini net bir şekilde ortaya koymuştur.

Derinkuyu kaymakamlığına ve belediyesine düşen ve bugüne kadar da yerine getirilmeyen en büyük görevde; parkın uygun bir yerine ,bu parkın mimarını tanıtan Hakkı Atamulu’ya yakışan güzel bir bölümün yapılmasıdır. Umarız Derinkuyu halkı kendisine hediye edilen bu tarihi, güzel parka sahip çıkar ve daha da güzelleştirerek, gelecek nesillere emanet eder.