ÜRGÜPLÜ OYUNCU NURİ GÖKAŞAN

Oyuncu, yönetmen, seslendirme sanatçısı ve yazar Nuri Gökaşan, Ürgüp kökenli bir memur ailenin çocuğu olarak 20 Haziran 1950 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi.  Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'nun Radyo TV Bölümü'nü bitirdi. 1970 yılında Orhan Ercin Tiyatrosu'nda profesyonel oldu. 1970 - 2004 yılları arasında görev yaptığı tiyatrolardan bazıları Çağdaş Sahne - Ankara Sanat Tiyatrosu - Ankara Komedi Sahnesi - Ali Hürol Tiyatrosu - Yeni Tiyatro - DAT Yapım (İst.) - Tiyatro Bakış (İst.) - Dormen Tiyatrosu - Bakırköy Belediye (İst.) - Tiyatro İstanbul (İst.) - Tiyatro Kedi - Tiyatro Ekin. Bu süre içinde elliden fazla oyunda oyuncu ya da yönetmen olarak görev yaptı. Atları da Vururlar - (Horace Mc Coy) DAT Yapım - Anfıtrion 2000 (Haldun Dormen) Dormen Tiyatrosu Cahide - (Nezihe Araz) Tiyatro Bakış Müzikallerin'de oynadı. Ada - (Athol Fugaro) . Ağaçların Dansı (Nuri Gökaşan) Yazım 1992 Çevre Bakanlığı Çevre Beratı Terlik (Alan AYCKBORN) - 2002 (Tiyatro İstanbul) Selim Naşit en iyi komedi partner ödüllerini aldı. Cumhuriyet (Ziya Öztan) - Abdülhamit Düşerken (Ziya Öztan) - Gazeteci Yazarını Arıyor (Safa Önal) - Vizontele Tuuba (Yılmaz Erdoğan) filmlerinde oynadı.

TRT ve özel kanallarda çok sayıda dizide, reklam filmlerinde, belgesellerde oyuncu ve dublaj sanatçısı olarak görev yaptı.

Nuri Gökaşan bir söyleşisinde kendisini şu şekilde anlatmaktadır. “Mesleki açıdan, hayat hikâyemde en belirgin olarak herhalde, tiyatroya çok erken yaşlarda başlamış olmam gelir. On dokuz yaşımda tiyatroya başladım. Yirmi yaşımda profesyonel bir tiyatroda sahneye çıktım. Çok büyük bir ustadan ders aldım. Darülbedayi’den Orhan Erçin’di. Son talebesi ben sayılırım. Benden önce Levent Kırca vardı. Orhan Hoca’nın birçok talebesi oldu. Onunla çok çalıştım. Oradan kazandığım parayla yurt dışına çıktım. Uzun bir süre Amsterdam’da kaldım. Bu arada hippi felsefesini benimsedim. Hippi oldum. Yurt dışından gelince, toplumcu, gerçekçi oyunlar yapan tiyatrolarda çalıştım. Bunların başında Çağdaş Sahne, Ankara Sanat Tiyatrosu,"Yeni Tiyatro gelir. Bu arada TRT’de dublaj yapıyordum. Daha sonra İstanbul macerası başladı. İstanbul’da çeşitli tiyatrolarda çalıştım. Bunların başında, Hakan Altıner’in sanat yönetmenliğini yaptığı Tiyatro Kedi, Dormen Tiyatrosu, Gencay Gürün, Tiyatro İstanbul, Nedim Saban’ın sanat yönetmenliğini yaptığı Tiyatro Kare de görev yaptım. Beş adet müzikalde oynadım.” Atları da vururlar”, “Hisseli Harikalar Kumpanyası”, “Dün gece yolda giderken çok komik bir şey oldu”, “Cahide”, “Amfitrion” müzikallerinde zaman zaman solo şarkılar da söyledim. Bütün bunların yanında mesleğin gereği olarak, dizilerde, sinema filmlerinde de oynadım. Reklam filmlerinde seslendirme yaptım. Asıl beni mutlu eden oyun yazmam. Çocuk oyunları da yazıyordum ama 2003 senesinde ilk yetişkin oyunumu,” Adam adam”ı yazdım. “Belden Aşağı Tesellisi ve “Yirmi Bir” i yazdım. Bunlar kitap olarak da basıldı. Postika yayınlarından çıktı. Şimdilerde müzikal üzerinde yoğunlaştım. Bir Müzikali yazmaya çalışıyorum. Adını da koydum. “İkitelli Yüksek Randıman Stüdyosu.” Kısmetse önümüzdeki yaza bitirmiş olacağım. (www.habercurcuna.com söyleşisi)

 
 

Nuri Gökaşan'ın yedi ülke, otuz dört şehirde sahnelediği tek kişilik oyunu "Adam adam" ı kitaplaştırmıştır. Kitapta Felsefi ve eğlenceli diyaloglarla, "düzenle uzlaşmak zorunda olup olmadığımız" sorgulanıyor. Antik Yunan'dan günümüze kadar gelen diyalektik tartışma sanatı ışığında, yazarın kendi kendine sorduğu soruların cevaplarını Adam ve Fısıltı'sı tartışıyorlar. Kitapta yer alan ikinci oyun "Belden Aşağı Tesellisi"nde ise canlı karakterleriyle popüler kültür tartışılıyor.


Yirmi Bir adlı kitapta ise sanatçı, eğitimli, kariyer yapmış 68 kuşağı ile günümüz kuşağının çatışması felsefi bir dille irdelemiştir.

Athol Fugard’ın Ada oyunuyla 1989 yılında Türk Sanat Kurumu’nun En İyi Erkek Sanatçı ödülünü almıştır.

Kitapları (Senaryo):

Yirmi Bir (2012), Adam Adam (Tek Kişilik Oyun, 2012).

Yararlanılan kaynaklar

-Wikipedia

-Nevşehir 50 Yılı, Nevşehir Valiliği