ÜRGÜPLÜ SENATO BAŞKAN VEKİLİ ; FEVZİ HAKKI ESATOĞLU

Fevzi Hakkı Esatoğlu, 1921 yılında Ürgüp Kayakapı Mahallesinde dünyaya gelmiştir. Esatoğlu ailesindedir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri ve Zatişleri Genel Müdürlüğü Memurluğu, Muş Hâkim Yardımcılığı, Araç, Konya Ereğlisi Hukuk Hâkimliği, Zeytinburnu Hâkimliği yaptıktan sonra hakimlikten ayrılarak bir süre İstanbul’da  Serbest Avukatlık yapmıştır. Daha sonra İstanbul’dan senatör seçilmiştir. Cumhuriyet Senatosu İstanbul Üyeliği (14 Ekim 1973 – 14 Ekim 1979) TBMM’ de Anayasa Komisyonu sözcülüğü, Cumhuriyet Senatosu Başkanvekilliği yapmıştır. Evli ve beş çocuk babasıdır.

Genç yaşta yaşamını yitiren, siyasetçi, yazar, hukukçu, TBMM 2.(XIII) ve 3.(XIV) Dönem Nevşehir Milletvekili Selahattin Hakkı Esatoğlu'nun ağabeyidir. Ayrıca CHP eski grup başkanvekili Ankara milletvekili Hakkı Suha Okay'ın dayısıdır. Fevzi Hakkı Esatoğlu, 1980 sonrası siyaset sahnesinden çekilmiştir. Esatoğlu, 18 Ocak 2009 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.

Siyasetin en hareketli olduğu dönemlerde İstanbul senatörü olarak senatoya girmiştir.(Senato 1980 yılında kaldırılmıştır) Daha çok yasaların hazırlanması ve kanun tekliflerinin görüşülmesi esnasında mesleği gereği katkı sunduğu görülmektedir.

Esatoğlu’nun çeşitli gazete ve dergilerde makalesi ve şiirleri yayınlanmıştır.

RASTGELE İSİMLİ ŞİİRİ

Attığımız zar, düşeş de olsa yine gele

Av yerine yerleşmiş, kargalarla hergele,

İnsan şansını kendi yaratır ,denirse de

Biz tüfek astık, tüm avcılara rastgele..