YENİ NESİL DOLANDIRICILIK Dikkat sıradaki sen olabilirsin!

Gün geçmiyor ki karşımıza yeni bir dolandırıcılık yöntemi çıkmasın.

Dolandırıcılar internet üzerinden  yeni yöntemler geliştiriyor.

26 yıl bu dolandırıcılarla mücadele ettim, bu süre zarfında öğrendiğim bir şey varsa o da bu dolandırıcıların insanların açgözlülüğünden, korkularından, cehaletlerinden, umutlarından vs. faydalanıp bu durumları nasıl manipüle edeceklerini iyi bilmeleridir.

Sürekli olarak yeni taktik ve teknikler geliştiriyorlar, denemeler yapıyorlar. Yüzlerce, binlerce deneme ve bu denemeler maalesef ki sonuç veriyor. Attıkları yüzlerce oltaya mutlaka takılanlar oluyor  ve bunlara sazan diyorlar.

Birkaç gün önce çok sevdiğim değer verdiğim bir dostum beni arayarak bir yakınının internet üzerinden kupon dolandırıcılığı denilen yöntem ile dolandırıldığını ve yüklü miktarda para kaptırdığını anlattı. Bu konuda neler yapabileceğimizi değerlendirdik. Kendisinden olayla ilgili elindeki bilgi ve belgeleri tarafıma göndermesini isteyip inceledim.

Bu kupon dolandırıcılığı nasıl oluyor aşağıda detaylı bir şekilde yazacağım.

Ancak benzer dolandırıcılık olaylarının sizin ve yakınlarınızın da başına gelebileceğini göz ardı etmeyin. Bu yeni yöntemi mutlaka yakınlarınızla sevdiklerinizle paylaşın, onlar da kendi yakınlarıyla ve sevdikleriyle paylaşsınlar. (Yazının üzerindeki Facebook, WhatsApp ve diğer seçenekleri kullanarak paylaşım yapabilirsiniz.)

Öncelikle bu dolandırıcılar; Instagram, Facebook, film ve dizi sitelerine girince karşımıza çıkan reklamlarda, hoşgeldin bonusları, ücretsiz çevirme hakları,  hemen zengin olmak ister misin? büyük paralar kazanmak çok kolay gibi dikkat çekici yöntemlerle oltalama yapıyorlar. Yani bir nevi sanal olta atıyorlar. Bu reklama ya da ilana dikkat kesilen kişi içeriğine baktığında bu yöntemle zengin olmuş birçok kişinin övgüleriyle karşılaşıyorlar. İçerikler bu yöntemlerle sözde para kazanmış kişilerin  resim ve videolarıyla dolu üstelik hepsi bu insanlara güvenebileceklerini söylüyor. Bu kadar övgü ve güven dolu paylaşımları gören insanlar ben neden kazanmayayım diye düşünmeye başlıyor.

Dolandırıcılar paylaşımlarında telefon numarası veriyor ve para kazanmak isteyenlerin kendileriyle irtibata geçmesini istiyor.

Kendileriyle irtibata geçenlere ekran resmini paylaştığım gönderiyi yolluyorlar.

Oynamak isteyenler mesaj ile oynamak istedikleri tutarı söyleyince, Dolandırıcılar ödeme için İBAN gönderiyorlar. Kişi bu İBAN numarasına oynamak istediği tutarı gönderiyor. Dolandırıcılar bir süre sonra ekran resmini paylaştığım gönderiyi yolluyorlar.

            Yüklü miktarda para kazandığı mesajını alan kişiler parayı alabilmek umuduyla aynı İBAN numarasına istenilen sözde para transfer aktarım ücretini yolluyorlar. Dolandırıcılar bu parayı aldıktan sonra tekrar tekrar para transfer aktarma ücreti şeklinde para talep etmeye devam ediyorlar.

Bazı kişiler ilk parayı gönderdikten sonra dolandırıldığını düşünmeye başlıyor ve bir daha para göndermiyor. Bazıları ise bir kaç kez istenilen parayı gönderiyor. Dolandırıcılar istenilen para gönderilmeyince bu seferde korkutmak maksatlı mesajlar yollamaya başlıyorlar.

Yukarıda yazdığım olayın yüzlerce mağduru var. Özellikle kolay para kazanabileceğini düşünen insanlar bu oltalara takılıyor.

Bedava peynir fare kapanında vardır.