Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran’ın büyük önem verdiği ve üzerinde titizlikle durduğu Merkez Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili son dönemde önemli gelişmeler yaşandı.

İmar Plan ve Uygulama Projesi geçtiğimiz haftalarda onaylanan ve Nevşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından yürütülen projenin, bir bölümü İbrahim Paşa ve bir bölümü de 20 Temmuz Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 1 Nolu Adası için hazırlanan Uygulama Esas Yönetmeliği, belediye meclisinin şubat ayı olağan toplantısında onaylanmıştı.

“170 Konut ve 25 İşyeri Yapılacak”

Mecliste alınan bu karar ile birlikte, projenin uygulanacağı Adalet Sarayı arkasında bulunan alandaki hak sahipleri Nevşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne davet edilmeye başlandı. Bu alanda konut, işyeri ve arsası bulunan hak sahiplerinden konutu bulunanlara yerinde konut, işyeri bulunanlara işyeri ve arsası bulunanlara ise konut teklifleri sunuluyor. Hak sahipleri, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü binası içerisinde yer alan Kentsel Dönüşüm Alanı Uygulama Maketi üzerinden yeni evlerinin blok ve katlarını seçerek muvafakatnamelerini imzalıyor.  4 ila 8 kat arasında blokların bulunacağı 22 bin 500 metre karelik alanda, hak sahiplerinden alınacak olan muvafakatnamelerin tamamlanmasının ardından inşaat çalışmalarına kısa sürede başlanması hedefleniyor.

“3 Günde 45 Hak Sahibi İle Anlaşma Sağlandı”

Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran, vatandaşlara verdikleri bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını belirterek projenin hak sahiplerine ve Nevşehir’e hayırlı olmasını diledi. Savran, “Bugün Nevşehir için gerçekten müjdeli bir gün. Bir süre önce kentsel dönüşüm görüşmelerine başladık. Kentsel dönüşümde artık çözüm aşamasındayız. Bildiğiniz gibi yaklaşık 25 yıldır planlanan bir kentsel dönüşüm hikâyemiz var. Son 12 – 13 yıldır da ha yapıldı ha yapılacak diye hak sahiplerinin beklediği, aslında şehrin merkezinde olması nedeniyle ve eski Nevşehir’in konumundaki mahalleler olması nedeniyle de tabiri caizse tüm şehrin beklediği bir kentsel dönüşüm projesiydi. Bizler bu projenin tamamlanması için bir yöntem geliştirdik. Çünkü projeyi geciktiren, projenin tamamlanmasına ve ilerlemesine engel olan ana konu hak sahipleriyle anlaşma konusundaki imkânsızlıklardı. Bizler metrekare usulü anlaşma yöntemi geliştirerek bu anlaşmayı vatandaş lehine olacak şekilde ve mümkün olan en az miktarda nakit borçlanma veya nakit alacaklı çıkma şeklinde bir sistem oluşturduk. Burada projenin başladığı ilk adayı görüyorsunuz. Bu ada yeni Adliye binasının arka tarafında Demir Hafız Caddesi komşuluğundaki ada. Bu adayla birlikte Demir Hafız Caddesi’nin genişliği 30 metreye çıkıyor ve gerçekten çok modern çok güzel bir görünüme, çok modern yapılara kavuşuyor. Şimdiye kadar 45 dairemizi verdik. Muvafakatnamelerini imzaladık. Bu üç günlük kısa bir süre içinde ve bundan sonra da hızla devam edeceğini düşünüyoruz.”

“Proje Çok Hızlı İlerleyecek”

“Projenin bir başka güzelliği de yapım aşamasının serbest olması. Yani herhangi bir kamu kuruluşuna herhangi bir inşaat firmasına bağlı değiliz. Tamamen serbest piyasa koşullarında, belediyemizin kontrolünde kamuya iş yaptırıyormuş gibi ihale ederek yaptırabileceğiz. Böylelikle de çok hızlı ilerleyeceğini düşündüğümüz bir sistem oluşturmuş olduk. Bildiğiniz gibi yakın zamanda bir deprem faciası yaşadık ve zaten önemli bir konu olan ve yıllardır AK Parti iktidarının, cumhurbaşkanımızın üzerinde durduğu kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kez dana gördük. Buradan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a da kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarından dolayı bir kez daha teşekkür ediyoruz. Ayrıca 20 yıllık dönemde yaklaşık 2 milyon konut yaparak vatandaşlarımıza büyük bir imkan sağlayan TOKİ’ye de teşekkürlerimizi iletiyoruz. Yeni dönemde verilen müjdelerle birlikte, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de de kentsel dönüşümün hızla tamamlanacağının müjdesini verebiliriz. Nevşehir deprem bölgesinden uzak, deprem açısından güvenli bir şehir ancak, güven tedbire mani değil. Bizler tedbirimizi alacağız. Hali hazırdaki kentsel dönüşüm projemizi hızla tamamlayacağız. Bu arada ve devamında da tüm şehrimizdeki deprem yönetmeliğine uygun olmayan yapı denetim kurallarına tabii olmayan binaların da dönüşümü için çaba göstereceğiz. Nevşehir için çalışmaya devam ediyoruz. Her şey Nevşehir için, Nevşehir her şeyin en iyisine layık. “ dedi.