Kültür ve Turizm Bakanlığı ile  Kapadokya Üniversitesi iş birliğiyle, ülkemizde yaşanan deprem felaketinin 40. gününde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sahnesinde ilk kez seslendirilen, Bestekâr Kemal Batanay’ın 1956 yılında bestelediği Mevlid-i Şerif (Besteli Mevlid), kaleme alındığı Bursa’da ilk kez icra edilecek.

Süleyman Çelebi’nin vefatının 600. yıl dönümünün UNESCO tarafından 2022 Yılı Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri kapsamına alınmasının ardından, Süleyman Çelebi’nin Bursa’da kaleme aldığı, ortak kültür değerimiz, Vesiletü’n-Necât olarak da adlandırılan Mevlid,ülkemizde, Balkanlar ve Orta Asya’da icra edilerek Süleyman Çelebi yâd edilecek. Mevlid, kaleme alındığı Bursa’da, 29 Nisan Cumartesi günü, saat 20.00’de Bursa Tayyare Kültür Merkezi’nde Batanay’ın bestesiyle ilk kez seslendirilecek.Maddi ve manevi yaralarımızın sarılmaya çalışıldığı bu özel dönemde, Anadolu’nun dört bir köşesinde şehitlerimizi tâzimen düzenlenecek Rahmet Gecelerinde, Vesiletü’n-Necâtmusiki formunda icra edilerek, Süleyman Çelebi yâd edilecek, millî birlik ve berberlik içerisinde manevi yaralarımız bir nebze olsasarılmaya çalışılacak.

Besteli Mevlid

Besteli Mevlid, Hafız Kemal Batanay’ın İSAM kütüphanesi saklamasında bulunan, el yazması orijinal notaları ile icra edilmekte olup, klasik üslupta okunan Mevlid’in besteli formdaki tek örneğidir.  Besteli Mevlid, Türk musikimizin az bilinen makam ve usûlerinin de yer aldığı; saba makamındaki cumhur ilahi ile başlayan, salavatlaması ile devam eden, bahirler arasında tevşihlerin yer aldığı; bahirlerin üç bölümünün serbest tarzda, sekiz bölümünün iseritimli bestelendiği, kar-ı natık özelliklerini taşıyan nadide bir eserdir. Merhum Batanay, Mevlid’i Şerif’in 12 bahrini musikimizin 89 makamı ve 10 farklı ritmi ile bestelemiştir.

Proje Genel Koordinatörlüğü Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Sn. Mustafa Uysal tarafından yürütülen Besteli Mevlid eseri, Müzik Direktörü Sn. Hafız Ahmet Çalışır ve Meşk Yönetmeni Sn. Neyzen Ahmet Şahin’in idaresinde, beş mevlithan ve on saz (Mansur Ney, Süpürde Ney, Rebap, Klasik Kemençe, Viyalonsel, Tanbur, Kanun, Ud, Bendir, Daire) sanatçısı tarafından icra edilmektedir.