Düşyeri Avanos Projesi ve Güfte Edebiyat iş birliği ile gerçekleştirilen Nitelikli Okur Buluşmaları kapsamında Öykücü Zafer Çarboğa, Avanos’a geldi.

20 Mayıs 2023 Cumartesi günü Avanos’ta gerçekleştirilen programın ev sahipliğini ise Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi yaptı.

Zafer Çarboğa’nın ikinci öykü kitabı Ra'dan Düşenler’de yer alan öykülerin kitapseverler tarafından çözümlendiği program, yazara yöneltilen sorularla devam etti. Çarboğa’nın öykü türüne ilişkin görüşleri ve yazma deneyimine dair düşünceleri kitapseverler tarafından ilgiyle karşılandı.

Programın moderatörlüğünü yapan Güfte Edebiyat Genel Yayın Yönetmeni Ayşe Ay,RA'dan Düşenler’in, Çarboğa’nın 2022 yılında yayımlanan ikinci öykü kitabı olduğunu ifade etti. 22 öyküden oluşan kitabın öykü türünün başarılı örneklerinden biri olduğunu belirtti. Zafer Çarboğa’nın Ra’Dan Düşenler’deki öykülerinin özellikle dili ve öykü atmosferi bakımından başarılı ve kıymetli olduğunu söyledi. Zafer Çarboğa’nın toplumsal duyarlılığa sahip bir yazar olarak da dikkat çektiğini ifade etti.

“Kırılmış kalpleri andıran şehirlerden geçerek geldim sana. Birbirine gidemeyen yollara rastladım, tıkanmış damarları andırıyorlardı; kavuşmak bu yüzden tekleyen göğüs kafesleri gibi soluk soluğa ve tedirgindi.

Çocukluğum kadar uzak yollardan geldim sana; düğüm olmuş kavşaklardan. Bitmeyen yolların yüreğimde bıraktığı, zamanın hiç geçmeyecekmiş gibi saatlere düğümlendiği gecenin bozkırdaki yalnızlığında geldim sana. Ayın yalnız olduğunu daha iyi anladığım dağ başlarının tekinsiz gölgelerinden geçerek…

Nehirler boyu geldim sana. Aras’ın azgın sularında eriyen buz parçalarının serinliğinde soğuttum yüreğimi. Kayaların azgın suda sürüklenirken birbirine çarpmasıyla çıkan seslerle irkildim. Derin vadilerin kendilerini sakladıkları daracık yalnızlığı bozuyorlardı.

Kapkara bulutların insanın içini kararttığı iklimlerden geldim sana. O bulutların ince ince sızdırdığı yağmurlarda ıslanarak.”

 Zafer ÇARBOĞA(RA’DAN DÜŞENLER/Uğultu)