KOSGEB tarafından başlatılan ve son başvuru tarihi 31 Mart 2022 olan, ‘Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’na ilişkin Ürgüp Ticaret Odası ve KOSGEB Nevşehir İl Müdürlüğü iş birliğinde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Ürgüp TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, KOSGEB Nevşehir İl Müdürü Ali Usta, Ürgüp TSO Üyeleri katılım sağladı. 

KOSGEB İl Müdürü Ali Usta, Ürgüp Ticaret Odası üyelerine Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Bilgilendirme Semineri gerçekleştirerek KOSGEB'in yeni istihdama yönelik programın detaylarını anlattı.

DESTEĞİN AMACI

KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programının amacı; MKİ’lerin salgın şartlarında faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanmasıdır.

BAŞVURU ŞARTLARI

Covid-19 salgınından önce de aktif olduğu kabul edilen MKİ’ler başvuru yapabilecek. 2019 yılında asgari 75 bin TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, salgından önce aktif işletme olmanın kanıtı sayılacaktır. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç işletmelerde aranmayacak. Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelde aranan şartlar: Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalıdır. Başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda MKİ’de çalışmıyor olmalıdır. Başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır. 1981 ve sonrası doğumlu olmalıdır. Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.

BAŞVURU YERİ

Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.  Program başvuruları 31 Mart’a kadar yapılabilecek. 

GERİ ÖDEME

Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile; MKİ’ler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecek.