Engelli miyiz Yoksa Engel miyiz...
Bu hafta ki köşe yazımızın konusu; toplum olarak engellilerin önüne çıkarılan engeller.
Toplumda görmezden geldiğimiz ve onların engeli kendilerine yetmezmiş gibi birde bizim o özel insanlarımızın önüne çıkarttığımız engeller ile kul hakkına girdiğimiz gibi ayrıca ahlaken ve vicdanen suçlusu ve sorumlusuyuz.
Engelli bireyler toplum içinde hayata tutunmaya çalışırken insanların çoğu bunun farkında değil yada önemsemiyor malesef.
Sağlıklı kişinin önüne ne kadar sayıda merdiven çıkarsa çıksın kendi başına çıkar ama engelli kişinin önüne çıkan tek basamaklı bir merdiven çıktığında çıkamaz ve malesef başkalarının yardımına muhtaç olur.
Sağlıklı kişi kaldırımda yürürken önüne çıkan bir çukurun etrafından rahatlıkla geçerken, engelli kişi oradan geçemez ve geri dönüp başka yerden geçmek zorunda kalır.
Sizler aracınıza bişey olmasın diye en müsait diye düşündüğünüz engelli rampası önü veya engelli park yerine aracınızı bırakırken engelli kardeşim o rampadan geçemez ve ölümü göze alıp ana yoldan gider yada engelli plakalı aracını park edemez ve uzaklara bırakıp tekerlekli sandalye ile gelmek zorunda kalır.
Peki bu durumda ne yapmalıyız?
Binaların girişine engelli rampası olsa,
Kaldırımlar yapılırken daha dikkatli olunup düzgün yapılsa,
Engelli rampaları ve geçitlerine araçlarımızı bırakmasak,
Engellilere ait araç park yerlerine araçlarımızı bırakmasak ve her alanda o özel insanlarımıza saygı gösterip anlayışlı olsak..!
Bunlar engellilerin gün içerisinde yaşadığı sıkıntıların sadece bir kaçı ve daha birçok konuda tüm toplum olarak biz onlara "ENGELİZ" malesef...!