NEDEN DÜNYA GÖNÜLLÜLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1985 yılında 5 Aralık tarihini "Uluslararası Gönüllüler Günü" ilan etti. Uluslararası Gönüllüler Günü birçok ülke tarafından gönüllü çalışmaların faydalarını dünya çapında duyurmak ve gönüllü programlara katılımı arttırmak amacıyla kutlanmaktadır.

Vakfımızı 2003 yılından itibaren Dünya Gönüllüler gününü kendi bünyesinde etkinlikler organize ederek ilk kutlayan kurumdur.

Dünya Gönüllüler Günü; ‘gönüllülük’ kavramının toplumumuzda daha geniş kitlelere yayılması, günlük hayatımızın doğal bir parçası haline gelmesi ve gönüllü çalışmaların, yerel, ulusal ve global platformlarda tanıtılması için çok önemli bir fırsat olarak kabul edilmektedir.

Bu amaçla, Dünya Gönüllüler Günü’nde; gönüllülüğün tanıtılması, yaygınlaştırılması, desteklenmesi, teşvik edilmesi ve böylece; bireyleri, yaşadıkları topluma karşı daha sorumlu olmaya, bir arada hareket etmeye ve gönüllü olmaya yönlendirmek için; bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı, gönüllü çalışmaların teşvik ve takdir edildiği çeşitli etkinlikler ve kutlamalar yapılmaktadır.


Nevşehir Hanıfe –Tevfik Aktekin Öğrenim Birimi ise gönüllüleri ile Dünya Gönüllüler gününü çeşitli aktivitelerle kutladı.
Dünya Gönüllüler Günü’nde Sivil Toplum Kuruluşları (STK) güçlerini birleştiriyor.

5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü için TEGV’in de bulunduğu farklı STK’lar ‘Gönüllülüğe Renk Ver’ sloganı ve geniş bir katılımla yola çıkıyor.
Birleşmiş Milletler’in en öncelikli sorunlar olarak belirlediği, “Yoksulluk, Açlık, sağlık, Nitelikli eğitim, Cinsiyet Eşitliği, Temiz Enerji, Toplumsal Eşitlik, Ekonomik Büyüme, İnovasyon, Güvenli Barınma, Bilinçli Tüketim, Sudaki Yaşam, Karadaki Yaşam, İklim Dengesi, Barış ve Adalet” gibi yaşamsal sorunların çözümü için milyonlarca gönüllü mücadele ediyor. Türkiye, 2014’te yayınlanan Dünya Bağışçılık Endeksi’ne göre gönüllü çalışmalara katılım konusunda 135 ülke arasında 132’ci sırada yer alıyor.

Bu tablonun değişmesi ve gönüllülüğün gelişmesi için Türkiye’deki farklı STK’lar bir araya geliyor. Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Özel Sektör Gönüllüleri Derneği (ÖSGD), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Ulusal Gönüllülük Komitesi (UGK), Birleşmiş Milletler Gönüllüleri (UNV), ‘Gönüllülüğe Renk Ver’ sloganıyla yola çıkılan etkinliklerle 5 Aralık’ta kutlanacak olan Dünya Gönüllüler Günü’nde öncelikle ele alınacak olan temalara vurgu yaparak STK tanıtımlarını gerçekleştirecekler.