52. Ulusal ve 26. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri açılış töreni Hacıbektaş ilçesindeki Çilehane mevkiinde gerçekleştirildi.

    Saygı duruşunda bulunulması ve törene katılanlarca İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah ekibi gösteri yaptı.

    Hacıbektaş Veli Anma Töreni dolayısıyla açılış konuşmalarının ardından şiir ve öykü yarışmalarında dereceye girenlerin ödülleri Vali CEYLAN tarafından verildi. Vali Mehmet CEYLAN ödül töreninden sonra yaptığı konuşmada şunları söyledi:

    "Sizleri aramızda görmenin, birlikte olmanın, geleceğe Hacı Bektaş Veli sevgisiyle, hoşgörüsüyle, ilkeleriyle, ahlak ve bilim üzerine inşa ettiği öğretisiyle yürümenin, O büyük gönül dostunu yurt içinden ve yurt dışından gelen dostlarıyla anmanın mutluluğu ve coşkusuyla selamlıyorum. Hepiniz hoş geldiniz.

    Bugün burada 52. Ulusal 26. Uluslararası Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinliklerini gerçekleştiriyoruz.

    Hacı Bektaş Veli; yaşadığı çağı aşan, yaşadığı çağda yalnız kendi bölgesi, kendi ülkesi için değil, bütün insanlığa ışık olmuş, bir taraftan örnek hayatı ve eserleri ile karanlıkları aydınlatmış, diğer yandan da sevgi ve hoşgörü ile gönüllere taht kurmuştur. O, iman, ibadet ve ahlak başta olmak üzere İslam Dininin temel prensiplerini tasavvufî bir yorum ile açıklamış bir yol önderidir. Tüm yaşamı boyunca düşmanlıkların, kötülüklerin ortadan kaldırılıp barış, sevgi, saygı ve hoşgörü içerisinde yaşanması için mücadele etmiştir.

    13. yüzyılın başlarında Horasan’dan Anadolu’ya gelmiş ve o zamanki adıyla Sulucakarahöyük olan Hacıbektaş İlçemize yerleşmiştir. Buradan Anadolu’yu dolaşarak çevresini tanımış, gittiği her yeri aydınlatmaya ve fikirlerini anlatmaya çalışmış ve burada ömrünü tamamlamıştır. Onun felsefesi ve düşünceleri kısa sürede, Hacıbektaş ilçesini aşmış Anadolu’dan Balkanlara, Kafkaslardan İran’a ve Ortadoğu ya kadar yayılmıştır.

    Hacı Bektaş Veli’nin insan sevgisi, barış, kardeşlik ve hoşgörü gibi evrensel kavramlara dayanan felsefesi, 13. yüzyılda farklı inanç ve grupların yaşadığı Anadolu da toplumsal birliğin sağlanmasında, barış ve huzur ortamının tesisinde ve devam ettirilmesinde çok önemli katkılar sağlamıştır. Hacı Bektaş Veli’nin düşünceleri, ulusal birlik ve beraberliğimizin de harcı olmuştur.

    Hacı Bektaş Veli, anlam ve önemini bugün daha iyi kavradığımız düşünceleriyle tüm insanlığa seslenen, bugünün evrensel değerlerini asırlar önce insanlığa kazandıran, savaş yerine barışı, düşmanlık yerine dostluğu, kin ve nefret yerine sevgiyi ve hoşgörüyü temel ilke edinen, dini, mezhebi, rengi ya da dünya görüşü ne olursa olsun tüm insanları bir çatı altında toplayan, bir arada yaşamanın yollarını gösteren, aslanla ceylanı, bir başka deyişle zayıf ile güçlü olanı dost olarak kucaklayan bir halk önderidir.

    Hacı Bektaş Velî’yi tanımak ve O’nun mesajlarını anlamak büyük önem arz etmektedir. "Ara, bul” diyerek bizleri atalete düşmekten alıkoyarak araştırmaya, çalışmaya, bilime sevk eden, “İncinsen de incitme ” diyerek engin bir hoşgörü anlayışını aşılayan Hünkâr Hacı Bektaş Veli, zamanın ötesinden geleceğe önemli mesajlar bırakmıştır.

    Onun ahlak öğretisinin ve yurt sevgisinin adeta temelini oluşturan "Eline, diline, beline sahip ol" öğüdü, bir insanın nasıl olması gerektiğini en güzel bir şekilde anlatmaktadır. Yine "Her ne ararsan, kendinde ara" diyerek ilimin insanın kendini bilmesi ile olacağını, yaptıklarımızın ve yapacaklarımızın müsebbibinin insanın kendisi olduğunu veciz bir şekilde bizlere anlatmaktadır. İrfan sahiplerinin bir toplum için ne kadar değerli olduğunu "Arifler hem arıdır, hem arıtıcı” sözüyle ne güzel özetlemiştir.

    Birlik ve beraberliğin toplum hayatında önemini, yaşadığı dönemin kargaşa ortamının tecrübeleri ışığında yoğurduğu “ Bir olalım, iri olalım, diri olalım" özdeyişiyle tüm çağlara aktarmıştır. "Hiçbir milleti ve insanı ayıplamayınız” ve “Düşmanının dahi insan olduğunu unutma” diyerek evrensel düşünceye derinlik ve seviye getirmiş ve insana verdiği değeri ortaya koymuştur.

    Hünkâr Hacı Bektaş Veli “Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu. ” diyerek, gelecek nesillere, saplantılardan uzak, her düşünceye açık, evrensel değerlere sahip bir dünya kurma hedefini göstermiştir. "Kadınları okutunuz" diyerek yaşadığı o dönemde dahi kadın erkek farkı gözetmemiş, kadınların okumasına ve okutulmasına özel bir önem vermiştir.

    Değerli Konuklar,

   Hünkâr Hacı Bektaş Velinin getirmiş olduğu ilkeler ve felsefi çerçevesi, dün olduğu gibi bugünde bize yol göstermekte, yolumuzu aydınlatmaktadır. Çünkü onun felsefesinin temelinde insan bulunmaktadır, sevgi ve kardeşlik bulunmaktadır, hoşgörü bulunmaktadır.

    Hacı Bektaş Veli, Mevlana ve Yunus Emre gibi yaşadıkları dönemleri ve sonrasını aydınlatan düşünce insanlarının değeri, dünyanın pek çok yerinin ateş çemberine döndüğü bugünün dünyasında çok daha iyi anlaşılmaktadır.

    Bu ulvi duyguları, bu evrensel ilkeleri, bu ilahi aşkı, sevgi dilini, hoşgörüyü, ilimin aydınlık yolunu gösteren Hünkâr Hacı Bektaş Veli’yi anarken, onun getirdiği öğretilere sahip çıkılmasını, sevgi dilinin, hoşgörü dilinin, O’nun gösterdiği ilahi aşkın hepimizin rehberi olmasını diliyorum. Bu tören ve etkinlikler hepimiz için Hacı Bektaş Veli’yi ve O’nun mesajlarını daha iyi tanımaya bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Hacıbektaş Veliyi Anma törenlerinde bizleri yalnız bırakmayan siz değerli Hacı Bektaş Veli dostlarına, bu törenleri tertip ve düzenleyenlere, yardım ve desteklerini esirgemeyen kumullarımıza, emeği geçen tüm dostlarımıza, törenlere iştirak eden tüm sanatçılara, akademisyenlere, yurt içinden ve yurt dışından büyük bir coşkuyla törenlere iştirak eden Hacı Bektaş Veli dostlarına ve bizlere ev sahipliği yapan kadirşinas Hacıbektaşlı hemşerilerime canı gönülden teşekkür ediyorum.

    Büyük düşünür Hacı Bektaş Veli’yi bir kez daha saygıyla anıyor, O’nun felsefesinin günümüze ulaşmasını sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum."