Kara Liste Ne Demektir

Kara liste genel olarak, finans sektöründeki ismi ile yasal takip sürecinde olan müşterinin durumudur. Yasal takip süreci ise, kredilerin veya kredi kartlarının belirli bir süreç içerisinde ödenmemesinden dolayı, yasal yollar ile tahsil edilme işlemine denmektedir. Kredi kartı veya kredi ödemeleri için yasal takip sürecinde olan veya daha önce böyle bir süreç içerisinde yer alan ve doğal olarak kredi notu düşük olan bireyler için kara liste sözü kullanılır. Ayrıca kredi veya kredi kartı ödemelerini geç ödeyen bireyler için de, kara listede yer aldığı söylenir. Bankalar kara listede olan bireylere kredi vermez ve kredi notlarını düzeltmelerini ister.

Sicil Kaydı Nasıl Tutuluyor?

Sicil kaydına genel anlamda, bireyin kredi notu diyebiliriz. Bireyin geçmiş dönemde kullanmış olduğu finansal ürünlerin, ödemelerine bakarak oluşturulur. Sicil kaydına bakarak, geçmişteki tüm ödemeler ve harcamalar görülebilir. Eğer bankadan çekilen kredilerde, kullanılan kredi kartlarında ödemeler yapılmadı veya düzensiz yapıldı ise, kötü bir sicil kaydı olur. Fakat ödemeler düzenli ve zamanındaysa, olumlu bir sicil kaydı oluşur. Bu kaydı da, Kredi Kayıt Bürosu tutmaktadır. Kredi Kayıt Bürosu’nda tutulan sicil kayıtlarına, tüm bankalar ulaşabilmektedir. Doğal olarak siciliniz bozuksa hiçbir bankadan kredi alamazsınız.

Kara Listede Miyim Öğrenme

Kara listede olup olmadığınızı öğrenmenin ilk adımı, Findeks’tir. https://www.findeks.com/urunler/findeks-kredi-notu adresine giriş yaparak kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Bunun için düşük tutarda bir ücret vermeniz gerekmektedir. Ayrıca siteye giriş yaptıktan sonra, kayıt olmanız ve telefonunuza gelen onay kodunu ekrana girmeniz gerekmektedir. Bunun dışında en yakın banka şubesine giderek de, kredi notunuz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bankanın bireysel müşteri temsilcisine kredi başvrusu yapmak istiyorum ve kara listede miyim gibi bir soru yöneltirseniz, sizlere kredi notunuz hakkında bilgi verecektir.

Kara Listedeki Memur Kredi Çekebilir mi?

Bankaların gözünde memurlar, düzenli gelir sahibi kişilerdir. Bu yüzden memurlar kara listede olsa dahi, belirli bir oranda kredi çekebilir. Fakat her banka verecek diye bir kural yoktur ve her bankanın tek tek araştırılması gerekmektedir. Memur maaşlarının 3 bin TL olmasından dolayı, gelir beyan edilirken bir sorun yaşanmaz. Eğer aktif olarak devam eden krediniz varsa veya yasal takibiniz devam ediyorsa, memurlar hiçbir şekilde kredi alamaz. Eğer maaşında herhangi bir haciz olmadığı beyan edilir ve devam eden kredi olmadığı da görülür ise, %80 oranında kredi verilebilir ama verilen kredi tutarı sicil kötü olduğu için, düşük seviyede olacaktır.

Kara Listedeyken İpotekli Kredi Alınabilir mi?

Bankaların müşterilerine sunduğu avantajlı bir kredi olan ipotekli krediler için, kara listede olup olunmadığına bakılmaz. İpotek ettirilen malın %50 ile %80 değerine göre kredi kullandırılır. Bu yüzden aslında bir teminat gibi gözükür ve banka borç ödenmediği zaman, ipotek ettirilen mala el koyma hakkına sahiptir. Doğal olarak kara listede olan bireyler yalnızca evini ipotek ettirerek, kredi çekebilir. Kara listedekilere kredi veren bankalar hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kara Listeden Çıkmanın Yolları

Geçmiş dönemde oluşan sorunlardan dolayı kara listeye giren bireyler, bilindiği gibi ileriye dönük kredi çekimlerinde sorunlar yaşamaktadır. Dolayısıyla kredi notu dip seviylere iner ve bunu düzeltmek epey zaman alabilir. Kara listeden çıkmak için aktif olarak kullanılan kredi kartlarının ödemeleri düzenli yapılmalıdır. Kara listede yer alan kredi notları, her ayın 25’inde tekrar düzenlemekte ve sisteme yüklenmektedir. İlk 6 aylık bir süreçte tüm borçlarınızı kapatın ve hiçbir bankaya borcunuz olmasın. Her ayın 25’inde kontrol ederek nasıl bir ilerleme katettiğinize bakabilirsiniz. Daha sonra kredi çektiyseniz de, kredi ödemelerinizi düzenli ve hatta tarihinden önce yapmaya özen gösterin. Eğer kara listeden kısa bir zamanda kurtulmak istiyorsanız, şimdi söyleyeceğimiz püf noktayı uygulayabilirsiniz. Kara listeden çıkmanın hızlı yolu, teminat ile kredi kullanmaktır. Örnek ile açıklayacak olursak eğer, 20 bin TL tutarında paranız var fakat kredi notuna göre kara listede yer alıyorsunuz. Bu paranızı gösterek, paranız üzerinden kredi çekin. Yani paranızı ipotek ettirin. Daha sonra çektiğiniz krediyi ay sonu gelmeden kapatın. Bir miktar faiz ödemesi yaparsınız ama hızlı ödediğiniz için bu faiz tutarı çok da önemsenmez. Bu işlemi 3 aylık süreç içerisinde 2 defa yaparsanız, kara listeden çıkabilirsiniz. Pek çok birey bu yöntem ile, bankalar ile arasını düzeltmiş ve kara listeden çıkmıştır.

Kaynak: findeks-kredivepara