Kapadokya bölgesinde yapılan çalışmalarda Fosil Lokalitesi’nde ortaya çıkan fosiller, 7,5 milyon yıl önce Nevşehir ’deki hayvan çeşitliliğini gösteriyor.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde (AHBVÜ) Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyelerinin kurduğu Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları Derneği, 10 yılı aşkın süredir yapılan çalışmaları basın toplantısı düzenleyerek anlattı. Antropoloji Bölümü öğretim üyelerimiz basın mensuplarına, Kapadokya Ürgüp Sofular köyü, Kayseri Yamula Barajı ve Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde yürütülen çalışmalarla ilgili sunum yaptı. 

Afrika'daki hayvanların 7,5 milyon yıl önce Kapadokya’da yaşadığının keşfedildiği ifade edilen toplantıda, o tarihlerde Anadolu’da yaşadığı keşfedilen fil, zürafa ve yırtıcı hayvanlara ait kemikler hakkında bilgi verildi.

Toplantıya Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ahmet Kibar Çetin ve Prof. Dr. Ramazan Çağlayan, Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Nurşen Özkul Fındık ve öğretim üyeleri katıldı.  Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Kibar Çetin, Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları Derneği üyesi de olan öğretim üyelerinin elde ettiği bulguların çok önemli sonuçlar verdiğini ifade etti. Çetin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi bünyesinde oluşturulan antropoloji bölümünün ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yürütmesinin önemli olduğunu vurguladı.

/api/files/1/Hacıbayram AHBV/web(tr-TR)/Haber Basın 2023/ANTROPOLOJİ/1Y2A0135.JPG

Program açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr.  Nurşen Özkul Fındık, Antropoloji Bölümü’nün gelecek yıl ilk öğrencilerini alacağını söyledi. Fındık, fakültenin yegâne amacının öğrenci yetiştirirken bir yandan da bilim dünyasına katkıda bulunmak olduğunu dile getirdi. Sadece Antropoloji Bölümü’nün kazı çalışmaları yapmadığını vurgulayan Fındık, “Antropoloji dışında Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerinde de kazı çalışmalarımız, yüzey araştırmalarımız yapılmakta. Ses getirecek buluntuları yayınlamaktayız, bunları kültürel mirasımıza katkılarımız olarak görebilirsiniz” dedi.

/api/files/1/Hacıbayram AHBV/web(tr-TR)/Haber Basın 2023/ANTROPOLOJİ/1Y2A0119.JPG

 Kayseri'de bir Paleontoloji Müzesi kurulacak

Toplantıda konuşan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölüm Başkanı ve Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Türkiye’nin üç kıtayı birbirine bağlayan kavşak ülke olduğunu söyledi. Başoğlu, “Üç kıtaya ait örnekler bir arada evriliyor. Kendine özgü endemik floraya sahip bir kara parçası ve paleontoloji açısından, doğal miraslar açısından, kültürel miraslar açısından çok önemli olan fosil yataklarına da ev sahipliği yapıyor. Bu durum yerli yabancı tüm bilim insanların ilgisini çekiyor” diye konuştu. Başoğlu, çalışmaların sonucunda Kayseri'de bir Paleontoloji Müzesi kurulacağını dile getirdi.

/api/files/1/Hacıbayram AHBV/web(tr-TR)/Haber Basın 2023/ANTROPOLOJİ/1Y2A0164.JPG

Derneğin yönetim kurulu üyelerinden Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Pınar Gözlük Kırmızıoğlu, çalışmanın 10 yıl sürdüğünü anlattı. Kırmızıoğlu, üzerinde uzun zamandır çalışılan fosil lokaliteleri ile Türkiye'nin kültürüne ve tarihine önemli katkılar sunmayı amaçladıklarını ifade etti. Çalışmaların genellikle İç Anadolu Bölgesi'nde sürdürüldüğüne dikkat çeken Kırmızıoğlu, fosil lokalitelerini ekip olarak incelediklerine değindi. Kırmızıoğlu “Son olarak ekibimizle Kayseri Yamula Barajı'nda bir kafatası örneği bulduk. Biz, bu çalışmaları kendi yetiştirdiğimiz öğrencilerle yapıyoruz" dedi.

/api/files/1/Hacıbayram AHBV/web(tr-TR)/Haber Basın 2023/ANTROPOLOJİ/1Y2A0200.JPG

Derneğin yönetim kurulu üyelerinden Dr. Öğretim Üyemiz Yeşim Dilek, bu yolda heyecanlı, mutlu ve gururlu olduklarını dile getirdi. Dil antropolojisinin önemine dikkat çeken Dilek, “Okşan hocamın önderliğinde antropoloji bölümü olarak farklı ilklere imza attık dil antropolojisi müfredatımızı oluşturduk. Dilbilim Antropolojisi, Türkiye’de hiç bir üniversitede çalışılmamakta. Dünya çapında mevcut olan Dilbilim Antropolojisi, Türkiye’de bir ilk olarak Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nde yoğun müfredatla çalışılmaya başlanacak. Bildiğiniz üzere dil ve kültür iç içe geçmiş iki olgudur ve kültür dilsiz, dil kültürsüz olamayacağı için ölü dillerle ölü kültürler yaratmamak uğruna çalıştık” diye konuştu.

/api/files/1/Hacıbayram AHBV/web(tr-TR)/Haber Basın 2023/ANTROPOLOJİ/1Y2A0230.JPG

Sunumların ardından belgesel yapımcısı Rıfat Çığ’ın kazı alanında çektiği belgeselin bir bölümü seyircilere izletildi.

Programın sonunda Prof. Dr. Okşan Başoğlu ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Nurşen Özkul Fındık dernek üyesi öğretim üyelerine rozet takdim etti.

/api/files/1/Hacıbayram AHBV/web(tr-TR)/Haber Basın 2023/ANTROPOLOJİ/unnamed (1).jpg

/api/files/1/Hacıbayram AHBV/web(tr-TR)/Haber Basın 2023/ANTROPOLOJİ/unnamed (4).jpg

/api/files/1/Hacıbayram AHBV/web(tr-TR)/Haber Basın 2023/ANTROPOLOJİ/1Y2A0447.JPG

Kaynak: https://hacibayram.edu.tr/web/7-5-milyon-yillik-kesif