Ürgüp'e bağlı Ortahisar Kasabası sınırlarında yer alan alana, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından Kapadokya bölgesindeki balon trafiğinin izlenerek uçuşların düzenlenmesi amacıyla Hava Trafiği Kontrol Kulesi kuruldu.

Komple Çelikten yapılan kule yaklaşık 10 metre yüksekliğinde ....

Kapadokya bölgesinde balon işletme ve balon sayısının artmasından dolayı bölgedeki balon trafiğinin izlenerek uçuşların düzenlenmesi amacıyla kule yapılmasına karar verilmişti. 

Orman ve Su İşleri Nevşehir Şube Müdürlüğü'nden tahsis edilen ve 99.75 metrekare alana kurulan seyyar kule'nin kurulumunun tamamlanmasıyla birlikte sıcak hava balonculuğunun gözetlenerek denetlenmesi için çalışmalarına başladı.

Yapımı tamamlanan Seyyar kule, balonların uçuş düzenlediği saatlerde hizmet sunacak. 2 kişinin görev alacağı kuleden, özellikle balonların kalkışları denetim altına alınarak düzenleme getirilmiş olacak. Tamamlanan kule ile gün içerisinde yapılacak uçuşlarda balon pilotlarıyla yer ekiplerinin telsiz konuşmalarıda kayıt altına alınacak. 

Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar kasabasında yapımına başlanılan 
Balon Gözetleme Kulesi ile bölgemizdeki sıcak hava balonculuğu kazaların önlenmesi için balon trafiğinin denetlenmesi planlayor.