9 Şubat 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 687 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile araçlara kış lastiği zorunluluğu yeniden getirildi. En son 1 Nisan 2017 tarihinde sona eren uygulama bu sene 1 Aralık 2017 tarihinde yeniden başlıyor. Yani Aralık ayı itibariyle Nisan’a kadar araçlar kış lastiği takmak zorunda olacak. Peki hangi araçlar kış lastiği takmalı, takılmazsa cezası nedir?

Kış Lastiği Zorunluluğu Kimleri Kapsar?
Kış lastiği kullanımı her sürücü için bir zorunluluk değil. 1 Nisan 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’inde kimlerin, hangi şartlarda kış lastiği kullanması gerektiği belirtiliyor.  Bu tebliğe göre; eşya ve yolcu taşımak için karayollarında seyreden, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescilli motorlu araçlar ile yabancı plakalı araçlar kış lastiği kullanmak zorundadır. Bu nedenle yük ve yolcu taşıyan araç işletenlerlastik fiyatları hakkında araştırma yapmaya başladı bile.

Hangi Tarihlerde Kış Lastiği Zorunlu?
Kış lastiğinin zorunlu olduğu tarihler ise her sene 1 Aralık ile takip eden 1 Nisan arasında yani 4 ay süreyle geçerlidir. Ancak illerde mevsim sıcaklıklarının farklılık göstermesi nedeniyle kış lastiği kullanılacak tarihleri belirleme yetkisi valiliklere verilmiştir. Valilikler ise kış lastiği uygulamasını mevsim şartlarına göre  bakanlığın belirlediği sürelerden 1 ay önce ya da sonra olarak uygulayabilir.
Örnek vermek gerekirse Erzurum Valiliği bu dört ay boyunca kış lastiğini zorunlu tutarken İzmir Valiliği yalnızca bir ay boyunca kış lastiği zorunluluğu getirebilir. Hatta kış şartlarının çetin geçmesi halinde Erzurum Valiliği bu süreyi önce ya da sonrasında bir ay uzatarak 5 ay uygulayabilir. Kış lastiği zorunluluğu senede maksimum 5 ay olarak uygulanabilir.

Çetin kış şartlarında can ve mal güvenliğinizi sağlamak için mutlaka kış lastiği kullanımına uymalısınız. Kış lastiği zorunlu halde kullanmamanın cezası 625 TL’dir ancak sizi daha ağır maddi manevi zararlara uğratabilir. Bridgeston gibi sağlam kış lastikleri kullanarak güvenliğinizden emin olabilirsiniz.