KURTULUŞ GEMİSİ
(ehl-i beyt)
“Ehl-i beyt” Hz.Resûlûllah (S.A.V)’min başta hanımları, bütün çocukları,kadın erkek bütün torunları,Müslüman olup kendisine tabi olan amcaları,onların çocukları, torunları ve diğer akrabaları olan Haşim ve Muttalip oğullarıdır.
Günümüzde ehlibeyt kavramı genel olarak Hazreti Peygamber’in (S.A.V)’in torunları Hazreti Hasan ve Hazreti Hüseyin’in soyundan gelenler için kullanılmaktadır.
SEYYİD NE DEMEKTİR ?
Seyyid,Efendi ,bey,ileri gelen, reis anlamlarına gelmektedir. fakat kavram olarak bütün insanlığın efendisi olan Hazreti Peygamber’in torunu Hazreti Hüseyin(R.A)yoluyla nesebi Hz.Resulullah’a(S.A.V) ulaşan kimseleri ifade eden bir Ünvan, bir sıfattır,Hz.Peygamber(S.A.V)
“Seyyidü’s Sakaleyn” (İki alemin efendisi) “Seyyidü’l Enam”Yaratılmışların efendisi,en büyüğü) ayrıca (Seyyidü’l enbiya)(Bütün peygamberlerin efendisi) gibi sıfatlarla anılmıştır.
Bir hadis-i şerifte “Ben
ademoğlunun seyyidiyim” bir diğerinde “Ben kıyamet gününde insanların seyyidiyim”buyrulmaktadır. Efendimiz (A.S). Hasan ve Hüseyin ((R.A)cennet ehli gençlerin iki seyyididirler” buyurmuştur.”Hz.Fatıma annemiz için “Fatıma Cennetteki kadınların seyyidesidir”.diye buyurmuştur.
Hz.Peygamberin (S.A.V) “Hasan ve Hüseyin (R.A) cennet ehli gençlerinin seyyididirler” buyurması ve onları Seyyidler olarak vasıflandırması,onların soyundan gelenlerin de Seyyidler olarak isimlendirilmesine sebep olmuştur. Hazreti Hasan’ın soyundan gelenlere “şerif “. Hazreti Hüseyin” soyundan gelenlere “Seyyid “ Kız çocuklarına da “şerife” ve “Seyyide” deniliyordu. Ayrıca Hazreti Hasan’ın (R.A)soyundan gelenlere “Haseni” ,Hazreti Hüseyin’in(r.a.)soyundan gelenlere de “Hüseyin’i “denilir olmuştu.
Seyyid ve şerifler tarih boyunca bütün İslam devletlerinde saygı görmüşler seyyidlerin ve şeriflerin işleriyle ilgilenen ve onların kayıtlarını tutan Nakibuleşraf makamı ihdas etmişlerdi…Osmanlı devletinde bu makam çok daha Seyyidler ve şerifler için faydalı hizmetler yapmışlardır….Osmanlı devletimizin kuruluşundan son zamanına kadar Hz.peygamber soyunun kaydı tutulmuş ,Onlara ayrı bir sevgi ve saygı gösterilmiş,Rahat ve huzur içerisinde yaşamaları için gereken hizmetler yapılmış ,askerlikten,her türlü vergiden muaf tutularak halkın seçkin bir topluluğu olarak kabul edilmişlerdir…Osmanlıda Nakibüleşraflık görevi. Hizmet verdiği Resûlûllah’ın torunları olduğu için o şerefle en önemli mevkîlerin başında gelirdi.İtibar gösterilir.Başına Seyyidler ve Şerif’lerden en seçkin kimseler getirilirdi.
Bu müessese maalesef Osmanlı devleti’nin tarih sahnesinden çekilmesi ile tarihe karışmıştır.(Allahumme Salli alâ seyyidinâ Muhammed’in ve âlâ âli seyyidina Muhammed)
Selâm,Sevgi ve dua ile hayırla kalın…