Nevşehir’in kurucusu Damat İbrahim Paşa Mezarının nerede olduğunu biliyor musunuz? İstanbul şehzade başında yaşadığı yıllarda yaptırdığı kendi ismi ile anılan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Camisinin hazire kısmında yakınları ile birlikte kabirleri vardır. (İstanbul Şehzadebaşı'nda Nevşehirli Damat İbrahim Paşa cami ve mezarı)

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın cansız bedeni paramparça edildiği için Nevşehirli Damat İbrahim Paşanın mezarı ilk dönemlerde tekrar talan edilir diye kimseye söylenmeyen mezar bugün İstanbul Şehzadebaşında yine kendi yaptırdığı ve kendi ismi ile anılan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesinin hazire kısmındadır. Bedeni paramparça olduğu ve sokaklarda gezdirildiği için mezarın boş olduğu sanılır ama aslında olay günü İstanbul’da olan ve olanlara çok üzülen Halep eski kadılarından Şakir bey, paşanın paramparça edilmiş bedeninin parçalarını toplattırmış ve o mezara koymuştur. Ruhu şad olsun. Allah rahmet eylesin.

Aslında Nevşehir’in kurucusu Damat İbrahim Paşa Mezarının nerede olduğu herkesce bilinir. Ama kendi ismi ile anılan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Camisinin bahçesinde bulunan mezarlardan hangisinin kendisine ait olduğunu bilmek için mutlaka Osmanlıcayı bilmek gerekiyor. Zira aile efradı ile birlikte bulunan mezarların üzerinde osmanlıca yazılar bulunmaktadır.

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın mezarına ziyaret...

İYİ Parti İstanbul kurucularından Kapadokya Platform Başkanı Ahmet Erdemli, yaptığı açıklamasında; "Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa'nın İstanbul'da bulunan külliye bahçesindeki mezarlar içinde hangisi olduğu tam bilinmeyen mezarı ile ilgili bugün İstanbul Saraçhane'de Damat İbrahim Paşa camii içerisindeki mezarlıkta yaptığımız araştırmalar sonucu mezar şekillerinin incelenmesi Osmanlıca yazıların tercüme edilmesi konusunda girişimler yaptık. Ve sonuç olarak Damat İbrahim Paşa'nın mezarının hangisi olduğunu yerinde  tespit ettik. Mezar taşındaki yazının tercümesini de sizlerle paylaşıyorum. İlgili kurumlara ile istişare ederek mezar taşının Türkçesini de yazdırarak uygun şekilde uygun yere koyulması ile ilgili girişimde bulunacağımızı da bildirmiş olalım." dedi.

Erdemli; "Öylesine bir tevâfuk ki bugün araştırmak nasip oldu ve bugünde Şehit Sadrazam'ın ölüm yıldönümü olduğunu bilmiyordum. Nevşehir'e ismini veren Muşkara köyünü bir şehre dönüştürüp arkasında büyük hizmetler bırakan Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşanın ruhu şâd mekânı cennet olsun. İstanbul Saraçhanede kendi yaptirdiği Damat İbrahim Paşa camiinin avlusundaki mezarında resimlerini paylaştiğimiz 3 tane kavuklu mezarın ortasındaki kendisine aittir. Hemşehrilerim bilgisine sunarım."

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesi; İstanbul Suriçi Saraçhane Dede Efendi Caddesi’yle Şehzadebaşı Caddesi’nin kesiştiği yapı adasında, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1720 yılında, kütüphane ve darülhadis medresesi olarak inşa ettirilmiştir. Külliye’nin avlusunun güney tarafında, Damat İbrahim Paşa ve oğullarının mezarları yer alır. Bu mezarlıklarla aynı yöndeki eyvanlı odalar medrese öğrencileri için bina ettirilmiştir. Külliyenin cadde yönündeki çeşmesi ve sebili yol çalışmaları esnasında zarar görmüş,  külliye dershanesi camiye çevrildiği yıllarda yapıya günümüzdeki mevcut tek şerefeli minaresi eklenmiştir. Cami şadırvanıysa avlunun ortasında ve ağaçların arasında bulunur. Bu küçük külliyenin medrese olarak faaliyet gösterdiği dönemlerde, kalabalık bir kadroyla hizmet ettiği bilinmektedir. Mekanın bezemelerinde kullanılan çiçek motifleri, Lale Devri’nin mimari anlayışıyla paralellik göstermiş ve yapının sanatsal değerini artırmıştır.