Nevşehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ali Bendeş, korumalı işyeri hakkında açıklamalarda bulundu. Korumalı işyeri nedir, korumalı işyeri olmak için başvuru şartları nelerdir? İşte korumalı işyeri nasıl olunur detayları...;

"KIYMETLİ İŞVERENLERİMİZ MUHASEBECİLERİMİZ VE MALİMÜŞAVİRLERİMİZ

Korumalı işyeri olmak ister misiniz?

KORUMALI İŞYERİ NEDİR

Korumalı işyerleri, işgücü piyasasında çalışma imkânı kısıtlı olan zihinsel veya ruhsal engelli bireylere istihdam ortamları oluşturulması amacıyla teknik ve mali yönden desteklenen işyerleridir.

AMAÇ NEDİR

Engelli istihdamı alanındaki sosyal paydaşların desteklenmesi, engelli istihdamının altyapısının geliştirilmesi, işgücü piyasası içinde çalışma imkânı olmayan engelli bireylerin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

ŞARTLARI NEDİR

15yaşını bitirmiş, Türkiye İş Kurumu’na kayıtlı olan;

Zihinsel ve ruhsal en az % 40 oranında engeli bulunanlar.

Korumalı işyerinde en az beş engellinin çalışması gerekmektedir.  

Korumalı İşyeri Statü Belgesi alan işletmeler Başvuru sahibinin Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik gereğince Korumalı İşyeri Statü Belgesi alan işletme olması gerekmektedir.

Desteklenen proje faydalanıcıları korumalı işyeri statü belgesini ve faaliyetlerini en az 3 yıl sürdürmek zorundadır

NEREYE BAŞVURMALIDIR

İşyerine korumalı işyeri statüsü almak isteyen bir işveren, ilinde bulunan Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmalıdır.

TEŞVİKLERİ NELERDİR

Korumalı işyerine yönelik, gelir ve kurumlar vergisi indirimi ve Çevre ve Temizlik Vergisi’nden muafiyeti bulunmaktadır. Korumalı işyerlerinde çalışacak zihinsel veya ruhsal engellilerin maaşlarının belli oranı Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığınca karşılanır. Korumalı işyerlerinde çalışan zihinsel veya ruhsal engellilerin işsizlik sigortası, işveren payı primleri de Hazineden karşılanır.

%60 hibe oranında en fazla 150.000 TL’ye kadar kuruluş sermayesi olarak makine, donanım, demirbaş ve bunlara ait sarf malzemesi giderleri karşılanabilmektedir. Destek süresi en fazla 12 aydır.

Korumalı işyerinde çalışacak engelli işçilerin ücret giderleri, brüt asgari ücret üzerinden ilk 1 yıl boyunca desteklenecektir.

Korumalı işletmeler bir yıl boyunca işletme giderlerinin (su, elektrik, ısınma, iletişim, tanınırlık) fatura bedellerinin % 60’ı desteklenecektir.

Saygılarımla iyi çalışmalar dilerim."