AHMET ERDAL FERALAN (Nevşehir) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; vermiş olduğumuz kanun teklifimizin 1’inci maddesi üzerine şahsım adına söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.
Nevşehir’imizde, 2007 yılında, AK PARTİ iktidarı, AK PARTİ Hükûmeti tarafından verilen kanun tasarısını yüce Meclisimizin yasalaştırmasıyla Nevşehir Üniversitesi kurulmuş ve ilimiz üniversitesine kavuşmuştur. Nevşehir Üniversitesi bugün 7 fakülte, 2 enstitü, 3 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu, 4 araştırma ve uygulama merkezini bünyesinde barındırmaktadır. Nevşehir Üniversitesinde 269 idari personel, akademik olarak da 12 profesör, 21 doçent, 136 yardımcı doçent, 177 araştırma görevlisi, 105 öğretim görevlisi, 62 okutman ve 13 uzman olmak üzere toplam 795 personel görev yapmaktadır.
 Üniversitemiz kurulduğu günden bugüne hızlı bir gelişim kaydederek 2008 yılından 2013 yılına gelinceye kadar 1.531 olan ön lisans öğrenci sayısını 5.189’a, 1.355 olan lisans öğrenci sayısını 5.602’ye, yüksek lisans öğrenci sayısını 966’ya, doktora öğrenci sayısını ise 60’a çıkarmış olup şu an itibarıyla üniversitemizde toplam 11.817 öğrenci öğrenimine devam etmektedir.
Nevşehir Üniversitesi Millî Eğitim Bakanlığımızın yapmış olduğu yatırımlar dışında Nevşehir halkımız ve hayırseverlerin de katkılarıyla fiziki yapılanmasını hızla tamamlamakta olup 2008 yılında 48 bin metrekare olan kapalı alan miktarını bu yıl itibarıyla 137 bin metrekareye ulaştırmıştır. Üniversitemizin fiziki imkân bakımından bu noktaya gelmesinde fakülte ve yüksekokul binalarımızı yaptıran hayırseverlerimizden birkaçının isimlerini burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu hayırseverlerimiz üniversitemize birer ikişer bina kazandıran hayırseverlerimiz. Vefa Küçük Beyefendi’ye, Dirikoç ailesinden Asım Dirikoç, Veli Dirikoç, Ali Dirikoç, Nafiz Dirikoç ve Nezihe Bilgin Hanımefendi’ye, Fevzi Avlanmaz ve Toksöz ailesine buradan teşekkürü bir borç bilirim. Ahirete irtihal etmiş olan Asım Dirikoç ve Erol Toksöz Beylere Allah’tan rahmet dilerim. Ayrıca, Nevşehir Üniversitesi Vakfına bağışlarıyla destek veren tüm Nevşehirli hemşehrilerime sonsuz şükranlarımı sunmak isterim.
Birçok köklü medeniyete beşiklik etmiş olan Nevşehir’imiz ve Kapadokya bölgemiz Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Yerel Yönetimler Barış Konferansı tarafından 2005 yılında barış kentlerinden biri olarak ilan edilmiştir. Bir barış kenti olan Nevşehir’imiz aynı zamanda “Düşmanının da insan olduğunu unutma.” evrensel mesajıyla tüm insanlığa seslenen bir barış ve hoşgörü insanı Hünkâr Hacı Bektaş Veli Hazretleri’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Böylece tarihimizin büyük bir şahsiyetinin, gönül mimarının ismi, kabrinin bulunduğu ilimizdeki üniversiteye verilmiş olacaktır.
Değerli milletvekilleri, Nevşehir Üniversitesinin isminin Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesi bir süredir gündemde olan bir konudur. Hacı Bektaş-ı Veli sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın bildiği, tanımaya çalıştığı evrensel bir şahsiyettir. Mevlânâ gibi, Yunus gibi, Hacı Bektaş-ı Veli gibi gönül insanları hem Anadolu’nun İslamlaşması hem de İslam’ın insan sevgisini merkeze alan, barış ve hoşgörüyü öne çıkaran mesajlarını evrensel bir dile çevirerek tüm insanlığa seslenmiştir. Siyasi ve sosyal çalkantıların yoğun bir şekilde devam ettiği 13’üncü yüzyıl Anadolu’sunda Hünkâr Hacı Bektaş, olgun kişiliği, eren kimliği, yol rehberliği ile kitlelere barış, esenlik ve muhabbet aşılamıştır. Hoşgörüyü bir tebliğ aracı olarak görmüş, hem kendi hayatında hem kendi etrafında bizzat tatbik ederek insanlara örnek olmuştur. Bunu da aslan ile ceylanı yan yana getirmek suretiyle göstermiştir.
Bu kanun teklifimizle birçok medeniyete ev sahipliği yapan, her yıl 3 milyona yakın turisti ağırlayan ve bir kültür, tarih ve barış şehri olan Nevşehir’imizde, üniversitemize “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi” adını vermekle bir barış ve hoşgörü insanının adı bu vesileyle yaşatılmış olacaktır. 
Yüce heyeti saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) 

EBUBEKİR GİZLİGİDER (Nevşehir) – KONUŞMASI

Sayın Başkan,

Değerli Milletvekilleri,

 

Nevşehir Üniversitesi adının Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesi üzerine vermiş olduğumuz, 492 sıra sayılı kanun teklifi üzerine şahsım adına söz almış bulunuyor, bu vesilesiyle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

 

    Bir olalım, iri olalım, diri olalım.

 

·         İlim, hakikate giden yolları aydınlatan ışıktır.

 

·         İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.

 

·         Okunacak en büyük kitap insandır.

 

·         Dostluk ve muhabbet kaynamakta ocağımızda bizim, Aslanla ceylan dosttur kucağımızda bizim.

                                                                                                                                

 

Sayın Milletvekilleri,

            Yukarıda bir kısmını andığım her biri için bir kitap yazmak gereken bu cümleler asıl adının MUHAMMED olduğu rivayet edilen ve hepimizin bildiği ismiyle Hacı Bektaş Veli’ye aittir. Hünkâr Hacıbektaş 13. Yüzyılda Nevşehir topraklarında yaşamış ve yerleştiği Sulucakarahöyük’te vefat etmiş, bu köy onun ardından ismiyle yani HACIBEKTAŞ olarak bilinegelmiştir. Elbette bu kısa zamanda kendisi hakkında doyurucu bilgi vermek imkânsız ancak herhalde onu özetleyecek en iyi tabir şu olur:

 

            Çağdaşı MEVLANA, HACI BAYRAM VELİ, YUNUS EMRE, ŞEYH EDEBALİ neyse Hünkâr Hacı Bektaş da odur. Anadolu’nun ortasından yayılan bu ışıktan sadece Anadolu değil bugün Balkanlar da, Ortadoğu da hatta İslam dünyasının birçok noktası da aydınlanmış, bu pınardan kana kan içmiştir.

 

 

 

İşte 800 yıl önce ilime bu kadar değer veren hemşehrimizin ismini, kabrinin bulunduğu kendi topraklarındaki tek üniversiteye verme teklifinin biz torunlarına nasip olması büyük bir gurur olmuştur. 2007 yılında Ak Parti iktidarının gerçeğe dönüştürdüğü hayallerden biri olan Nevşehir Üniversitesinin yaklaşık % 90’ını bugünkü hayırsever torunları inşa etmişken inşallah birazdan Genel Kurulun takdiriyle belki de ruhaniyetiyle bizi takip eden hünkârın isminin üniversitemizin ismine eklenmesi çok anlamlı olacaktır. Bu vesileyle gerek komisyonda gerekse basında zaman zaman muhalefet milletvekillerince gündeme getirilen bir hususu da açıklamak isterim. Üniversitemiz bünyesinde açılması planlanan bir Hacı Bektaş Veli Araştırma Enstitüsüne ilişkin çalışma YÖK aşamasında olup tarafımızdan da yakinen takip edilmektedir.

 

 

 

 

Sn. Başkan saygıdeğer milletvekilleri asıl ismiyle MUHAMMED’İN YOLUNDA, HACIBEKTAŞ VELİNİN YOLUNDA OLDUĞUMUZU bu vesileyle bir kez daha tekrarlamak isterim.

           

Yukarıda izaha çalıştığım gerekçelerle teklifimize sadece Ak Parti grubundan değil bütün gruplardan destek talep ediyoruz. Sn. Başbakanımız tarafından açıklanan demokratikleşme paketini aslında 800 yıl önce özetlemiş hünkârın sözüyle konuşmama son veriyorum.

 

            BİR OLALIM, İRİ OLALIM, DİRİ OLALIM…