Nevşehir Simya Koleji olarak 5 ve 6. sınıf öğrencilerimize “ Cumhuriyetimizin 100. Yıl Etkinlikleri ” kapsamında Kaymaklı yeraltı şehri ve Ihlara Vadisi’ne gezi düzenlenmiştir.

Rehber eşliğinde Kaymaklı yeraltı şehrinin gezilmesi ile başlayan gezimiz Aksaray ili Güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi ile devam etmiştir.

Kaymaklı Yer altı şehri ilimize 20 km. mesafede bulunan Kaymaklı kasabasındadır. 8 katlı olup ilk katı erken dönem tarihlenmektedir. Kaymaklı’nın tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar gidiyor. Hititler Dönemi'nde yapılmış bu şehir sekiz katlı. Roma ve Bizans dönemlerinde diğer alanların da oyulmasıyla genişletilerek yeraltı şehrine dönüştürülen Kaymaklı, tüf kayalara oyulmuş. Bir topluluğun geçici olarak yaşayabilmesi için gerekli barınma şartlarına uygun olan alanda, dar koridorlarla birbirlerine bağlanan oda ve salonlar, şarap depoları, su mahzenleri, mutfak ve erzak depoları, havalandırma bacaları, su kuyuları, kilise ve dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehlikeyi önlemek için kapıyı içten kapatan büyük sürgü taşları yer alıyor.

Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir. 18 kilometre uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde, 200 metre genişliğinde olan ve bünyesinde binlerce yaşam alanı bulunan Ihlara Vadisi, diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır. Ihlara Vadisi’ni şekillendiren ve vadiye hayat veren Melendiz Nehri buradaki yaşamın ana kaynağıdır. Vadiyi çevreleyen kayaçların kolay yontulmasıyla oluşturulmuş yüzlerce kilise ve kaya oyma mekân, vadiyi dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline getirmiştir. Bu eşsiz güzelliğin arasında öğrencilerimiz öğle yemeğinde mangal yaktılar.

Öğrenci ve öğretmenlerimizin yoğun katılımıyla gerçekleşen etkinliğimizde öğrencilerimiz doyasıya eğlendi.

Etkinliğimize katılan tüm öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.