Bağcılık İlimiz Nevşehir'in önemli geçim kaynaklarından birisidir. Nevşehir İl genelinde yaklaşık 190.00 dekara yakın bir alanda bağcılık yapılmaktadır. Bağlarda görülen en önemli zararlı salkım güvesi yine en önemli hastalıklardan biriside külleme hastalığıdır.

Bağ hastalık ve zararlılarına yönelik açıklamada bulunan Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş yaptığı açıklamada “İl Müdürlüğümüz tarafından kurulan ve takibi yapılmakta olan Elektronik Erken Uyarı ve Tahmin Sisteminden alınan veriler ile teknik personellerin arazide yaptıkları çalışmalar neticesinde, salkım güvesi popülasyonunun zarar eşiğine geldiği anlaşılmıştır. Ayrıca İlimizde son zamanlarda nem ve yağışların çok olmasından dolayı bağlarda görülen külleme hastalığında da artış olacağı beklenmektedir.

Üreticilerimizin 1. döl Salkım Güvesi ilaçlaması ile 1. dönem külleme hastalığına karşı kimyasal mücadele yapması son derece önemlidir. Mücadele zamanı ile ilgili ilan ve duyurular çiftçilerimize SMS yolu ile de bildirilmektedir. Daha detaylı bilgi için en yakın İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize başvuru yapılması önemle rica olunur” dedi.

HASTALIK VE ZARARLININ TANIMI

Salkım güvesi yılda 3 döl vererek bağlarda ciddi verim kayıplarına sebep olan bir zararlıdır. 1. döl larvaları tomurcuk ve çiçek döneminde, 2. döl larvaları koruk döneminde 3. döl larvalar ise üzümlerin olgunlaştığı dönemde zarar vermektedir. Zarara uğrayan tomurcuk ve çiçeklerin dökülmesine, önemli derecede verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadır.

Bağlarda külleme mantari bir hastalık olup omçanın tüm yeşil organlarında görülmektedir. Külleme ile mücadele için 2 bazı yıllar için 3 kimyasal mücadele yapılması gerekebilir. İlk kimyasal mücadele uygulaması sürgünlerin 25-30 cm uzunluğuna geldiğinde, 2. uygulama çiçek dökümünden sonra, 3. uygulama tanelere ben düşme döneminde yapılması gerekmektedir.