Nevşehir de denemesi yapılan Çemen bitkisinin hasadı gerçekleştirildi. Nevşehir l Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş yaptığı açıklamasında; "Avanos ilçesine bağlı Çalış Kasabasında İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik elemanlarının gözetiminde 25 dekar alanda üretimi gerçekleştirilen Çemen’in hasadının gerçekleştirildiğini söyledi."
Son yıllarda çemene olan iç talep ürün değerini artırmaktadır. Yapılacak yatırımlar ile ülke ihtiyacı yerli üretimle karşılanacak ve daha önemlisi ihtiyaç fazlası ürün ihracata konu edilerek döviz girdisi sağlanacaktır. Sağlık açısından faydaları ve farklı kullanım alanları göz önünde bulundurulduğunda, ülkemizde çemen üretiminin artırılması daha da önemli hale gelmektedir.
ETKEN MADDELERİ VE KULLANIM ALANLARI
Çemen tohumunda önemli miktarda protein, mineral maddeler ve vitaminler bulunmaktadır. Çemen tohumunun bileşiminde; %27 protein, %8 sabit yağ, yağında %52 oleik asit ile %40 linoleik asit, uçucu yağ, azotlu bileşikler, fitin, kolin, rutin, nikotin amid, kumarin, kül (%3-4), flavonoid, müsilaj (%30), trigonellin (%1), eholine, sentionine ve cerpaine alkaloitleri ve yağlı embriyosunda hidroliz sonucu diosgenin (%0,8-2,2) veren steroidal saponinler (%5-7) ve Vitamin A, B ve C, kalsiyum, demir ve diğer mineraller bulunur. Gıda, eczacılık ve halk hekimliği alanlarında çok sayıda kullanım alanı bulmaktadır.
BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ
Çemen, Baklagiller familyasına ait tek yıllık kazık köklü bir bitkidir. Kök sistemi fazla derine gitmez. Köklerinde bol miktarda nodoziteler oluşur. Türkiye şartlarına göre, 30-60 cm arasında boylanan bir yıllık ve otsu bir yapıda gelişen çemen bitkisinin, sapları yuvarlağa yakın ve içi boştur. Bitki dikine ve kimi zaman da yere yatarak gelişir.