Nevşehir'de oldukça yaygın olarak kullanılan soba, bugün yerini doğalgaza ve çeşitli ısınma araçlarına bırakmış olsada bazı ev ve iş yerlerinde halen sobalar ısınma aracı olarak kullanılıyor. 

Sobalar ısınma aracının yanı sıra günümüzde bir çok kişinin hasret kaldığı görüntüleri de canlı tutmaya devam ediyor. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan 'Sobada Patates' keyfi köylerde, şehirlerde sobalı evlerde halen yaşatılıyor. Ve hala Nevşehir'de bir mutfak kültürü olan “Sobada Patates”in lezzeti bir başka oluyor.

Nevşehir'de sobada patates keyfi başladı

Nevşehir, kış aylarında patatesin en çok tüketildiği şehirlerden biri. Her yıl kış mevsiminde büyük rağbet gösterdikleri patatesleri çuvallarla evlerine taşıyan vatandaşlar, besin değerinin yüksek ve kış koşullarına dayanıklı olması nedeniyle patatesten vazgeçemiyor.

Nevşehir ve çevresinde kışın en çok tüketilen besinlerden patates, eksi derecelere varan soğuk kış gecelerinde yakılan sobaların fırınında pişirilerek eşsiz bir lezzete dönüşüyor.

Kışın gelmesi demek Patates + çay = Soba" demektir bizim memlekette

Nevşehir'de kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan "Sobada Patates" keyfi çayla birlikte sohbetlerin tadı tuzu olmaya devam ediyor. 

Seneler boyu sobada yapılan patates tadı damaklarda iz bırakıyor, o eşsiz kokusu ise mahalle aralarına dağılıyor...

Besin değerinin yüksek ve kış koşullarına dayanıklı olması nedeniyle patatesten vazgeçemeyen Nevşehirliler kuzineli sobada pişirilen eşsiz lezzet kaşarlı patatesin keyfini çıkarıyorlar. 

KIŞ GECELERİNDE EŞSİZ BİR LEZZETE DÖNÜŞÜYOR...

"Ne kavga, ne gürültü, ne de stres... Yanan çubuk sesi, patates kokusu ve fokurdayan çaydanlığın sesi..."

Mis gibi patates kokusu sizlerinde burnunuza geldi mi? Öyleyse en yakınınızın sobalı evine misafir olup bu güzelliği birlikte paylaşın. Afiyet olsun...

Köy yerinde geceler uzun ve soğuk, komşularla bir araya gelince, sobada patates yiyerek soğuğun yerini sıcak sohbet alıyor. Sobada patates; keyfi işe şu evreden geçiyor; "Önce patateslerin kabuğu yıkanıyor, daha sonra meşe odunuyla ısınan sobanın fırınına atılarak pişmesi bekleniyor. Bu esnanda soba kenarında oluşan halka da sohbet edip hoş vakit geçiriyor. Derken pişen patatesleri kimi kabuğunu soyup, kimi ise kabuklarına dahi dokunmadan üzerine biraz da tuz ilave ederek, afiyetle yiyor." 

Nevşehir Nevşehir Dedikleri Patatestir Yedikleri...

Nevşehir'de Şu soğuk kış günlerinde unuttuklarımız arasında ilk sırada soba yada fırında patates lezzeti gelir şüphesiz...  Sobada közlenmiş patates, muhabbetle demlenen çay ve kalbi samimiyetle dolu güzel insanlar mekan Nevşehir...

Eee ne demişler : "Nevşehir Nevşehir dedikleri, patatestir yedikleri çok hoşuma gidiyor nörüyon gadasını aldığım dedikleri..."

Unutmadan Soba'da pişer bizede düşer :)

Nevşehir'in milli yiyeceği "Patates" herkese Afiyet olsun...

Nevşehirlilerin vazgeçilmez lezzeti patates...

Peki Nevşehir'de bolca yetişen ve Türkiye genelinde kendisiyle özleşmiş ilimizde patatesin ne gibi faydaları olduğunu biliyormuydunuz?  İşte patatesin insan sağlığına sağladığı faydaları sizler için araştırdık;


Patates Neye İyi Gelir?  Patatesin Faydaları Nelerdir? 

Patates sağlıklı şekilde tüketildiğinde birçok rahatsızlığa iyi gelerek vücudun bağışıklığını arttırmaktadır. Patates kabukları soyularak haşlanıp suyu içildiğinde mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelmektedir. Patates vücuttaki toksinlerin atılmasına yardım etmektedir. Magnezyum ve çinko içermektedir.

Patates potasyum bakımından zengin bir içeriğe sahip olması sayesinde mide gazlarına karşı faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırarak bağırsaklara faydalı olmaktadır. Patates haşlanarak suyu içilmesi birçok rahatsızlığı önlemede faydalı olmaktadır. Haşlanmış patates suyu özellikle bağışıklığı güçlendirmeye fayda vermektedir.

Patates mide için rahatlatıcı ve düzenleyici bir etki sağlayarak mide asidini dengelemektedir. Patates tüketmek vücudu zehirli maddelerden arındırarak kanı temizlemeye faydalı olmaktadır.

Patates özellikle sindirim sistemini düzene koyduğu için tüm vücuda rahatlık veren bir besindir. Patates tüketmek kaygı ve endişeyi azaltarak kişinin kendini iyi hissetmesine fayda vermektedir.

Patates besin olarak tüketildiğinde faydalı olduğu gibi çiğ patates ile yapılan kürlerde cilt ve saçlar için faydalı olmaktadır.  Patates taze bir şekilde rendelenerek suyu çıkarıldıktan sonra cilt için tonik görevi görerek cilt yaşlanmasına cilt kırışıklıklarına iyi geldiği gibi cilt lekelerini de azaltarak beyazlaştırmaktadır. Taze patates suyu saçlar için de faydalı olmaktadır.

Patates özellikle göz ve göz çevresinde oluşan şişlik veya gözaltı morluklarında tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Patates suyu alınıp buz kalıplarına konularak göz çevresi morluklarına sürüldüğü de iyi gelmektedir.

Patatesin Zararı Var Mıdır?

Patatesin bilinen ve kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur. Gıda olarak kullanıldığında GRES (genel olarak güvenli) kategorisinde bulunur. Ancak, şiddetli böbrek fonksiyonu bozukluğu olan kişilerde, aşırı tüketildiğinde potasyum yüksekliğine neden olabileceği düşünülmektedir. İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta varlığı diyabet rahatsızlığında kontrollü tüketilmesini gerektirmektedir. Patates tüketiminde özellikle aşırı yağ içinde kızartma şeklinde tüketilmesi ise kilo fazlalığı problemlerine neden olabilir. Unutmadan bozulmuş patates insan sağlığı için tehlikelidir. Bu yüzden tüm gıdalarda da olduğu gibi patatesi taze olarak yemek gerekir.

Kaynak: Haberler

Editör: Fikret Capacı