Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından yürütülen Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) tarafından düzenlenen Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi'nde, bahar döneminden itibaren “Konak Sohbetleri” adı altında düzenlenen tematik sohbet toplantıları devam ediyor.

İki haftada bir gidiş ve kültür, edebiyat, sanat, ilahiyat, tıp gibi çeşitli alanlarda toplumsal yaşamın farklı şekilde kaydedildiği ele alınan sohbetlerin bu haftaki konusu “Türkiye'de Gıda Güvenliği: Taklit ve Tağşiş” oldu.

NEVÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Nesimi Aktaş ve Doç. Dr. Kamil Emre Gerçekaslan'ın katıldığı etkinlikte, dünyada ve Türkiye'de gıda üretimi, gıda arzı ve gıda politikalarıyla ilgili ayrıntılara yer verildi.

Prof. Dr. Nesimi Aktaş, son yıllarda yaşanan küresel krizler, savaşlar ve coğrafyalar gibi olaylar nedeniyle gıdanın artmasının yeniden alevlendiğini vurgulayarak, devletler arasında gıdanın üretildiği bir silah olarak ilgiye dikkat çekti. Gıda güvenliğinin ulusal güvenliğin bir parçası olduğunu belirten Aktaş, taklit ve tagşiş kavramlarını açıklayarak tüketicileri bu tür hilelerden nasıl korunabileceğine dair öneriler paylaştı.

Doç. Kamil Emre Gerçekaslan ise toplumdaki her bireyin öncelikle bir gezici olduğunu, paylaştığı tüketimin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini sağladığını ifade etti. Geleneksel medyanın yanı sıra özellikle sosyal medyanın gıdayla ilgili olumsuz haberlerin yaygınlığına değinen gerçekaslan, tüketicilerin gıda satın alırken dikkat etmesi gereken hususlara değindi.

Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi Müdürü Doç. Ömer Kırmızı, müze çatısı altında bu sohbet serisini bir gelenek haline getirerek, müzeyi bölgede önemli bir kültür merkezi yapmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, Konak Sohbetleri'nin toplantı haftalarında farklı konu ve kaldıklarıyla devam edeceklerini söyledi.

Etkinliğin sonunda ayrıca edinilenler, üniversitenin Türk Halk Bilimi kuruluşu tarafından ıhlamur baskı teknolojisiyle üretilen özel çantalar hediye edildi.