Türk Sağlık Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay ÇETİN, Hükümetin almış olduğu karar çerçevesinde 1 Ekimde ilaçta taban fiyat sistemine geçilecek olması sebebiyle basın açıklaması yaptı. ÇETİN, yapmış olduğu açıklamada;

2003 yılında sağlıkta dönüşüm programını başlatan iktidarın ana sloganı herkese ücretsiz sağlık hizmetiydi.  Vatandaşın cebinden para çıkmayacak herkes istediği doktora gidecek diye süslü politik söylemlerle de bazı düzenlemeler yapıldı.

Fakat bu dönüşümünde aslında sağlık hizmetlerinde vatandaştan daha çok para almak olduğu yıllar geçtikçe anlaşıldı.

Önce muayene katkı payı çıkarıldı.

Ardından reçete parası uygulaması başladı. Vatandaş eczaneye gittiğinde inanılmaz borçlarla karşı karıya kaldı.

Daha sonra bazı tedaviler kapsam dışı bırakıldı. Özelde alınacak farklar yüzde 30 iken yüzde 200’ü buldu.

Üniversitelerde tedaviye de fark geldi.

Bu dönüşümün son icraatı ise ilaçta bant fiyat uygulamasını kaldırmak oldu.

1 Ekimde resmen yürürlüğe girecek bu uygulama ile artık ilaçta taban fiyat sistemine geçilecek ve vatandaş eş değer ilaçta aradaki farkın tamamını cebinden ödeyecek.

Yani ilacı almak için artık daha fazla para verecek.

Sağlık hizmetini almak için vatandaşın vergi ödediği biri sistemde ek paralarla vatandaşın cebine sürekli el uzatılması kabul edilir gibi değildir.  Ücretsiz sağlıktan gelinen bu nokta ibretliktir.

 Türk Sağlık-Sen olarak vatandaşa yüklenen bu tür ek ücretlerin hükümet tarafından tümden kaldırılması gerek. Ücretsiz, ulaşılabilir bir sağlık hizmeti sunumun tam anlamıyla hayat geçtiği takdirde sağlıkta dönüşüm gerçekleşmiş olur.

Hepinize Teşekkür Ediyor, Saygılar Sunuyorum.” Dedi.