Kanser Taraması Uçhisar’da Sürdü

NEVŞEHİR(MHA) Kanserin artan önemi ve maliyeti, kanserin önlenmesi erken tanı ve tarama faaliyetlerini ön plana çıkartmaktadır. Kanser Daire Başkanlığı tarafından oluşturulan Ulusal Tarama Standartları doğrultusunda yapılan toplum tabanlı tarama programlarıyla meme, serviks, kolorektal kanserler gibi taranabilen kanserlerde erken dönemde tanı konulabilmesi amaçlanmakta.

Ülkemizdeki 30-65 yaş grubu kadın nüfusunun serviks kanseri tarama programlarının desteklenmesi, HPV (insan papilloma virüs) sıklığının ve genotiplerinin ortaya konması için Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığınca beş yıllık HPV taraması hizmet alımı yapılmıştır. 1 Ağustos 2014′ ten itibaren ülkemizde ve ilimizde numune  alımına başlandı.

Bu kapsamda İlimiz Merkez Uçhisar Kasabasında Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Fethinaz Öztürk, Dr. Fatma Oğuz Koral, Ebe Perizat Kaçar, Ebe Nihal Bilen, Sağlık Memuru Mustafa Sayın, Merkez İlçe Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Ebe Mevlüdiye Koçyiğit, Ebe Ayşe Çetintaş, Ebe Fatma Tükel, Çevre Sağlığı Teknisyeni Hüseyin Çetintaş, Metin Eksem ve KETEM’de görevli Tıbbi Teknolog Hasan Gül, halkın taramalara katılım  sağlaması için haneleri gezerek tek tek eğitim vermiş ve hedef yaş grubundaki kişileri Aile Hekimliği Birimine yönlendirme yapmışlardır. Aile Hekimliği Birimine HPV DNA ve smear alımı için yönlendirilerek başvuran kişilerden KETEM’ de görevli Hemşire Fatma Solmaz ve Ebe Belgüzar Yıldırım tarafından bahse konu olan testler için numune alımı yapıldı.

 Ayrıca, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığınca Kolorektal Kanser Tarama Programı kapsamında  2013 yılı Ekim ayından bu yana Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 50 – 70 yaş grubundaki kadın ve erkek bireylere Kolon Kanseri Taraması için GGK testi ücretsiz olarak yapılmakta.