ÜRGÜPLÜ İSMET AKSOY

Faruk GÜÇLÜ

Ürgüplü İsmet Aksoy, ilginç bir insandır. Mustafa Kaya’ya göre İsmet Aksoy, Araştırmacı, yazar, halıcı ve turizmcidir. Hacıbektaş Eski Müze Müdürü Cevdet Üstündağ’a göre “diplomasız arkeolog”dur. Emrullah Güney’e göre ise O, Ürgüplü bir aydındır.

İsmet Aksoy’un yaşamı ilginç olaylara da tanıklık etmiştir.1919 Yılında Karlık Köyü’nün ağası 20 yaşındaki Cemal, 15 yaşındaki Şerife ile evlendirilir. Bu evlilikten Mustafa isimli bir çocuk olur. Ailenin mutluluğu fazla sürmez Cemal Ağa, Karain Köyündeki hasımları tarafından Başkadınpınarı’nda pusuya düşürülerek öldürülür. Ünlü Ürgüp Türküsü olan “Şen Olasın Ürgüp Dumanın Tütmüz” bu olay üzerine ağıt olarak dilden dile söylenir gelir. Tek oğlan Mustafa’da harmanda at tepmesi sonucu ölür. Dul kalan Şerife Karlık Köyünde Hayrullah Ağa(Aksoy) ile ikinci evliliğini yapar. Hayrullah -Şerife çiftin ikinci oğludur İsmet. Ürgüp Dergisi’nin 8.Sayısında da “Cemal’im ailemin türküsüdür” başlıklı bir yazı yazmıştır.

İsmet Aksoy 1938’de Karlık köyünde doğmuştur. İsmet Aksoy’un çocukluğu  Karlık köyünde geçmiş. İlkokulu köyünde tamamlamıştır. Daha sonra aile Ürgüp’e göç ederek Bir halı kilim dükkanı açıyor. Kayseri’den manifatura getirip satmağa da başlıyorlar.  Köyde çiftçilik, bağcılık, bahçe işleri yine sürüyor. Hiperaktif olan İsmet Aksoy kabına sığmıyor, 1963-1964 yıllarında kısa bir süre için Almanya’ya gidip orada çalışıyor. 1960/1972 yılları arasında Hürriyet Gazetesi’nin Ürgüp muhabiri oluyor. Ürgüp ve çevresi konusunda çok haber ve fotoğraf paylaşıyor.

Oğlu Nihat Aksoy ,Ürgüp Ortaokulunda benden bir sınıf geride idi. Ama yakın arkadaşlığımız vardı.1976 yılında ben Ürgüp’ten ayrıldım daha sonra Nihat ile bağımız koptu, kendisinin daha sonra İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okuyup mimar olduğunu öğrendim. Üstelik Kapadokya Sivil Mimarlığı” konusunda yüksek lisans da yapmıştı. Nihat’ın İtalya’ya gidip yerleştiği ve Nobella ( Müjde ) ile evlendiği Emrullah hocamdan öğrendim. Ortaokulu okuduğum Ürgüp’te İstem Aksoy’u halıcı dükkanının önünden geçerken sık sık görürdüm.

İsmet Aksoy ,Birçok kez de fotoğraf sergileri açmıştı. 1995 yılı 16-17-18 Ağustos günlerinde Hacıbektaş-ı Veli’yi Anma Törenlerinde, Hacıbektaş Müzesi’nde açtığı fotoğraf sergisi olağanüstü ilgi görmüştü.

Oğlu Nihat ile birlikte

“O bir Anadolu sevdalısıydı; çünkü dünyada bu denli uygarlık kalıntılarıyla dopdolu başka bir ülke yoktu. O bir Kapadokya aşığıydı; “Ömür biter Kapadokya bitmez” sözünü sık sık dillendirirdi”(Emrullah Güney).

İsmet Aksoy, 12 Mayıs 2004 tarihinde yaşamını yitirmiştir. Ürgüp’ün adı duyulmayan kiliseleri, çevredeki ıssız kimsenin bilmediği göller ve güzellikleri tanıtan değerli bir insanı yitirdik. Ürgüp Belediyesi adına yaşatmak amacıyla bir sokağa “İsmet Aksoy” ismini vermiştir.

Yararlanılan kaynaklar;

-İsmet Aksoy Sitesi, 5 Şubat 2013

-Emrullah Güney; Ürgüplü Bir Aydın İsmet Aksoy, 29.04.2015 Fibhaber,

-Mustafa Kaya; Ürgüp Dergisi,2004, Sy; 36

-Cevdet Üstündağ; Ürgüp Dergisi, 2004, Sy;36