MHP Belediye Başkan Adayı Adnan Doğu, Nevşehir’de kentsel dönüşümün doğru yapılmadığını bu sebeple de pek çok mağduriyetlerin yaşandığını söyledi.

Doğu, plansız programsız yapılan kentsel dönüşüm sebebiyle Nevşehir halkının geçmişi ile olan bağını kopardığını, Damat İbrahim Paşa tarafından kurulan bu şehrin tarihi hafızasının silindiğini ifade etti. Doğu, devamla şunları söyledi:

“Kentsel dönüşümün temel  amacı eski mekanları ıslah ederek, gerekirse yeni yaşama alanları yaparak şehirleri daha yaşanılabilir hale getirmektir. Mevcut olanı, tarihi değeri olanı yok ederek, yıkarak kentsel dönüşüm olmaz. Tehlike arzeden, kullanılamayacak durumda olan binalar varsa ve tarihi değeri yoksa yıkılır yerine yenisi yapılır. Buralarda yaşayan insanları geçmişlerinden, anılarından koparmadan yaşatmak asli amacımız olmalıdır. Bu insani bir yaklaşımdır. Plansız, programsız olarak tam 13 mahalleyi yıkmak sonra ipin ucu kaçınca da buralar tarihi mekanmış” diyerek sorumluluktan kaçınmak doğru mudur?”

“Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi” ile Raşitbey, Camiatik, Camicedit, Bektik, Memişbey, Eskili, Cumhuriyet, Dere, Kapucubaşı, Musapaşa, Kaya mahalle toplam 11 mahalle boşaltılarak yıkıldı. Bu mahallelerde bulunan “Cumhuriyet Aşağı Camii, Cumhuriyet Yukarı Camii, Kaya Camii, Kara Camii, Eskili Eski Camii, Eskili Yeni Camii, Dere Camii, Bey Camii, Tahta Camii, Yukarı Bekdik Camii, Orta Bekdik Camii, Yunus Emre Camii ve Zülfikar Cami” olmak üzere toplam 13 cami boşaltılarak ibadete kapatıldı. İçinde bulunduğumuz kutsal Ramazan ayında cemaatlerini özleyen bu camiler terkedilmenin, unutulmanın burukluğunu yaşıyor.

Yıllarca yaşadıkları evlerinden çıkarılan ve Tokilere mahkum edilen hemşerilerimizin büyük kısmı maddi sıkıntı içindedir. Toki taksitlerini ve aylık yakıt ve genel gider  aidatlarını ödemekte zorlananların çığlığını duymak zorundayız. Akşam sofrasına bir kap yemek koymanın derdinde olan analar, çarşıya gidecek dolmuş parası olmayan babalar ne yapsın? Evi, arsası istimlak edilen, kirada oturanlar kentsel dönüşüm mağdurları, mağduriyetlerinin biran önce giderilmesini istemektedir.

Ben Adnan Doğu. Size esnaf sözü. Belediye seçimlerinde MHP‘ye yetki verdiğinizde ilk yapacağım işlerden birisi kentsel dönüşümün doğurduğu haksızlıkları ve mağduriyetleri düzeltmektir….