Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, yaptığı açıklamada, ihraç taşımalarında kullanılan güzergahların çeşitlendirilerek daha düşük maliyetle ve daha kısa sürelerde varış noktalarına erişimin sağlanmasının, ihracat açısından önemli bir rekabet avantajı yarattığına dikkati çekti.
Bu durumun, taşımaların sürdürülebilirliğini güvence altına aldığını ifade eden Bakan Elitaş, alternatif ihraç güzergahlarının oluşturulmasının, ülke ekonomisine sağlayacağı katkılar göz önünde bulundurularak Onuncu Kalkınma Planı çerçevesinde "Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Eylem Planı" oluşturulduğunu hatırlattı.
Hazar Denizi güzergahının kullanılmasına yönelik çalışmalara başlanıldığı sırada 2 bin 900-3 bin 300 dolar arasında olan gidiş-dönüş gemi ücretlerinin bin 700 dolar seviyelerine düştüğünü kaydeden Elitaş, "Rusya ile yaşanan son gelişmelerin ardından her zamankinden daha stratejik bir konuma gelen Hazar Denizi geçişleri Orta Asya ülkelerine gerçekleştirilen taşımalarda yoğun bir şekilde kullanılacak." dedi.
"Rusya hattı açılsa bile bu hat güçlü şekilde yaşayacak"
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener de Hazar güzergahının Bakü-Kazakistan, Bakü-Türkmenistan hattı şeklinde kullanıldığını ancak Rusya ile yaşanan krizin ardından geçen yıl kasımdan itibaren kapandığını bildirdi.
Bakü-Türkmenbaşı Limanı hattında da Türkmenistan ve Özbekistan taşımalarında gemi geçiş ücretlerinde yüzde 40 indirime gidildiğini vurgulayan Şener, şöyle devam etti:
"Bakanlarımız Mustafa Elitaş ve Binali Yıldırım'ın destekleriyle bu hat için indirimler sağlandı. 2014 yılında 3 bin 500 civarında olan taşımayı, 2015 yılında 5 bine ulaştırdık. Bu yıl bunu en az 10 bin yapmak, iki yılın sonunda da bunu 20 bin yapmak istiyoruz. İran üzerinden olan trafiğin bir kısmını da buraya kaydırmak istiyoruz. Biz Orta Asya'ya hızlı ve daha düşük maliyetle ulaşırsak bu aslında hem orta Asyanın hem de Türk ihracatçısının rekabet gücünü artıracak. Hazar bizim için daha önemli bir güzergah haline geliyor."
Şener, "Türkiye-Çin arasında karayolu anlaşması paraf edildi. Mayısta toplantı var. Türkiye Çin ile karayolu anlaşmasını imzaladıktan sonra Hazar'ın transit rolü daha da artacaktır. Hazar geçişini milli bir politika olarak desteklemeliyiz." ifadelerini kullandı.



Kaynak: trthaber.com